Hopp til innhold

Bartender

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bartender og kunder ved bardisken i en saloon i Colorado i USA 1897.
Bartender. Skyline Hotell Malmö 1992.

En bartender (barkeeper) serverer drikke, oftest alkoholholdig, til kundene i en bar på utesteder som barer, puber, restauranter og tilsvarende. Bartenderen serverer øl (fatøl og flaskeøl), vin, drammer, shots og drinker, i tillegg til alkoholfritt til dem som ønsker det.

I en bar som serverer drinker, forventes det at hen skal kunne oppskriften og blande alt fra hundre til tusen forskjellige standarddrinker. Enkelte steder får bartenderen sine bestillinger fra servitørene slik at arbeidet er helt og fullt konsentrert om drikkevarene, mens andre tar seg av serveringen og øvrig kundebetjening.

I Norge har bartendere tarifflønn som gjerne inkluderer en fast prosentandel av omsetningen. I tillegg er det både hos oss og i andre land normalt at bartender får tips. I enkelte land er hele bartenderens lønn basert på tips.

I tillegg til servering, klargjøring av bestillinger og innkreving av betaling, er bartendere gjerne ansvarlige for at kundene ikke er for unge i forhold til de aldersgrenser som gjelder for barkunder. Minstealderen varierer gjerne mellom 18 og 21 år, men kan også være høyere.

I Norge innebærer dette at bartenderen kan være ansvarlig for at kunden må legitimere seg hvis hen ser yngre ut enn 18 år ved salg av øl og vin, 20 år ved salg av brennevin og drinker som inneholder brennevin.

I Norge kan de bartenderne som vil, søke medlemskap i interesseforeningen Norsk Bartender Forening (NBF).

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]