Flodbarbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Barbus barbus»)
Flodbarbe
Nomenklatur
Barbus barbus[1]
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
(flodbarbe)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseStrålefinnede fisker
OrdenKarpefisker
FamilieKarpefamilien
SlektBarbus
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse:

Barbus barbus, kalles Flodbarbe eller skjeggkarpe er en fisk i karpefamilien. Den er tilpasset hurtigstrømmende vann og hører hjemme i elvenes midtre løp, som i Mellom-Europa av og til kalles barberegionen[3]. Som mange andre karpefisk har den skjeggtråder (fire), herav navnet barbe. Vanlig størrelse er 30-50 cm, men de blir opptil 120 cm lange og 16 kg tunge. De største eksemplarene er tatt i Dnepr og tilhører underarten B. b. borysthenicus (Borysthenes = Dnepr).

Utbredelse og tilholdssted[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Mellom-Europa fra Øst-England og Vest-Frankrike og østover til Dnepr. Den mangler i Sør-Europa (hvor den erstattes av nærstående arter) og i Norden. Den hører hjemme i elvenes midtre løp og finnes både ved elvebunnen og i åpent vann.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De lever av krepsdyr, insektlarver og bløtdyr og rogn av andre fisk; de kan også ta småfisk. Også plantekost står på menyen.

Hannen blir kjønnsmoden etter tre til fire år, hunnen etter fem til åtte år. De vandrer oppover i elvene for å gyte og gyter i juni-juli. De slipper 8-12 tusen egg pr. kilo kroppsvekt. Eggene måler ca. 2 mm og er giftige.

Barben og mennesket[rediger | rediger kilde]

Flodbarben er en populær sportsfisk. Den tas også på not og ruser.

Slekten Barbus[rediger | rediger kilde]

Flodbarben tilhører en stor slekt. Det er svært omdiskutert hvilke arter som tilhører slekten, og hvorvidt ulike bestander skal regnes som egne arter eller underarter av én art. Etter én inndeling finnes 308 arter.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 29. september 2023. Besøkt 29. september 2023. 
  2. ^ Forsgren E, Bærum KM, Finstad AG, Gjelland KØ, Hesthagen T, Knutsen H og Wienerroither R (11. august 2023). «Fisker. Vurdering av økologisk risiko for Barbus barbus som LO (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 29. september 2023. 
  3. ^ https://www.spektrum.de/lexikon/biologie/barben/7111
  4. ^ «Fish Identification». www.fishbase.in. Besøkt 17. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]