Flodbarbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flodbarbe
Flodbarbe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Barbus barbus
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: flodbarbe
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Strålefinnede fisker
Orden: Karpefisker
Familie: Karpefamilien
Slekt: Barbus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: ferskvann
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for flodbarbe

Flodbarbe eller skjeggkarpe er en fisk i karpefamilien. Den er tilpasset hurtigstrømmende vann og hører hjemme i elvenes midtre løp, som i Mellom-Europa av og til kalles barberegionen[1]. Som mange andre karpefisk har den skjeggtråder (fire), herav navnet barbe. Vanlig størrelse er 30-50 cm, men de blir opptil 120 cm lange og 16 kg tunge. De største eksemplarene er tatt i Dnepr og tilhører underarten B. b. borysthenicus (Borysthenes = Dnepr).

Utbredelse og tilholdssted[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Mellom-Europa fra Øst-England og Vest-Frankrike og østover til Dnepr. Den mangler i Sør-Europa (hvor den erstattes av nærstående arter) og i Norden. Den hører hjemme i elvenes midtre løp og finnes både ved elvebunnen og i åpent vann.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De lever av krepsdyr, insektlarver og bløtdyr og rogn av andre fisk; de kan også ta småfisk. Også plantekost står på menyen.

Hannen blir kjønnsmoden etter tre til fire år, hunnen etter fem til åtte år. De vandrer oppover i elvene for å gyte og gyter i juni-juli. De slipper 8-12 tusen egg pr. kilo kroppsvekt. Eggene måler ca. 2 mm og er giftige.

Barben og mennesket[rediger | rediger kilde]

Flodbarben er en populær sportsfisk. Den tas også på not og ruser.

Slekten Barbus[rediger | rediger kilde]

Flodbarben tilhører en stor slekt. Det er svært omdiskutert hvilke arter som tilhører slekten, og hvorvidt ulike bestander skal regnes som egne arter eller underarter av én art. Etter én inndeling finnes 308 arter.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

XRF-Pseudanthias squamipinnis.pngDenne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.