BTS (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bangtan Boys)
Hopp til navigering Hopp til søk
BTS
‘LG Q7 BTS 에디션’ 예약 판매 시작 (42773472410) (cropped).jpg
BTS i 2018
Utmerkelser
7 oppføringer
American Music Award for Favorite Pop/Rock Band/Duo/Group (2019), American Music Award for Tour of the Year (2019), Billboard Music Award for Top Social Artist (2017), Billboard Music Award for Top Social Artist (2018), Billboard Music Award for Top Social Artist (2019), Billboard Music Award for Top Duo/Group (2019), MTV Video Music Award for Best K-Pop Video (2019)
OpphavSeoul, Sør-Korea
SjangerK-pop, hiphop, R&B, EDM, moderne R&B
Aktive år2013
PlateselskapBig Hit Entertainment, Pony Canyon, Def Jam Japan, Columbia, Def Jam
Nettstedhttp://bts.ibighit.com/, http://bts-official.jp/
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Medlemmer
V, J-Hope, Jin, Jeon Jungkook, Suga, RM, Jimin
Logo
BTSs logo

BTS under MMA(Melon Music Awards) i Korea, 2018.

BTS (방탄소년단), (Bangtan Sonyeondan også kjent som Bangtan Boys) er en koreansk guttegruppe under plateselskapet "Big Hit Entertainment".

BTS er kjent for å bryte tradisjonelle K-POP-normer ved å gi ut låter som tar tak i grunnleggende sosiale spørsmål.

Gruppen består av syv koreanske medlemmer. De har hvert sitt scenenavn: RM (tidligere kjent som "Rap Monster"), Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V og Jungkook. Deres ekte navn er Kim Nam-joon (RM), Kim Seok-jin (Jin), Min Yoon-gi (SUGA), Jung Ho-seok (j-hope), Park Ji-min (Jimin), Kim Tae-hyung (V) og Jeon OOOST (Jungkook).

BTS har slått flere rekorder med musikken sin. 12. april 2019 slo de rekorden for «mest sette youtube-video på 24 timer» med musikkvideoen for «Boy with Luv». Musikkvideoen fikk 78 millioner visninger det første døgnet.

Oppstarten[rediger | rediger kilde]

BTS debuterte under Big Hit 13. juni 2013 med låten «No More Dream» fra deres første minialbum 2 Cool 4 Skool. Navnet på bandet, Bangtan Sonyeondan (방탄소년단), betyr Bulletproof Boyscouts på engelsk.

I mai 2017 ble BTS det første Kpop-bandet som ble nominert til, og som deretter vant, en Billboard Music Award. Vinnerlåten het "Top Social Artist", og de vant kategorien foran kjente artister som Selena Gomez, Shawn Mendes, Ariana Grande og Justin Bieber. Bieber hadde vunnet prisen for Top Social Artist hele seks år på rad.[1][ikke i angitt kilde]

Den 5. juli 2017 fikk de en ny logo og la til et til en engelsk tolkning av navnet BTS, «Beyond the Scene». Ikke bare fikk de en ny logo, men fansen deres, også kjent som "ARMY" (Adorable, Representative MC for Youth), fikk for første gang også en logo. Den 19. november 2017 hadde gruppen sin amerikanske tv-debut med låten «DNA» på American Music Awards. BTS ble dermed den første koreanske artisten etter PSY til å fremføre på amerikansk TV. BTS har også gjestet på amerikanske talkshow som The Ellen Show, hvor de fremførte Steve Aoki sin remix av låten «Mic Drop» for første gang på amerikansk fjernsyn, The Late Late Show with James Corden og Jimmy Kimmel Live hvor guttegruppen fremførte seks sanger.

Den 18. mai 2018 ga BTS ut sitt nye album Love yourself: Tear. Albumet inneholder elleve sanger, og den amerikanske DJ-en Steve Aoki samarbeidet med dem på sangen «The Truth Untold». I et intervju opplyste bandmedlemmet RM at det nye albumet handlet om de sidene ved kjærlighet som man ønsker å unngå. Den 20. mai 2018 hadde BTS sin første opptreden på 2018 Billboard Music Awards med sangen «Fake Love», hvor de for andre gang på rad mottok prisen for «Top Social Artist». Den 25. mai 2018 gjestet gruppen The Ellen Show for andre gang. De fremførte da låtene «Fake Love» og «Airplane pt. 2».

Albumet Love Yourself: Tear oppnådde en førsteplass på amerikanske Billboard 200 etter å ha solgt over 135 000 enheter, og ble dermed BTS' høyest rangerte album i USA, samt det første «K-pop»-albumet som har toppet den amerikanske listen. Singelen «Fake Love» ble nummer ti på Billboard Hot 100 samme uken, og ble dermed gruppens høyest rangerte sang i USA. Alt i alt er «Fake Love» den syttende ikke-engelske sangen som har nådd topp ti på Billboard Hot 100, og den første for en «K-pop»-gruppe. Love Yourself: Tear kom også på åttende plass på den britiske albumlisten, noe som markerer gruppens første topp ti-album i Storbritannia. I Norge kom albumet på andre plass på VG-lista, bak Post Malones beerbongs & bentleys. Den norske plasseringen er det beste resultatet albumet har fått noe sted i verden, med unntak for Sør-Korea, USA og Japan.[2]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

RM[rediger | rediger kilde]

RM
Jin
Suga

RM (김남준, Kim Namjoon) (født 12. september 1994) er fra Ilsan, Sør-Korea. Han er gruppens leder, hovedrapper, låtskriver og produsent. Han var det første medlemmet i gruppen og fikk derav ledertittelen. Han har over 100 tilskrevede sanger under Korea Music Copyright Association. Han har gitt ut en egen mixtape og skrevet/produsert flere sanger for gruppen, blant annet «Spring Day», som vant hovedprisen for «Song of the year» på den koreanske prisutdelingen Melon Music Awards i 2017. I desember 2017 slapp bandet Fall Out Boy-låten «Champion Remix» sammen med RM som rappet to vers av låten på engelsk. Han snakker flytende engelsk, og fungerer som gruppens "oversetter". Han lærte engelsk ved å se den amerikanske TV-serien "Friends" fra 90-tallet tre ganger.

Jin[rediger | rediger kilde]

Jin (김석진, Kim Seokjin) (født 4. desember 1992) er fra Gwacheon, Sør-Korea. Han er gruppens vokalist og ansikt. Han er det eldste medlemmet. Han har i flere intervjuer omtalt seg selv som «Worldwide Handsome». Hans soloarbeid består av "Awake" fra albumet "Wings" og den selvskrevne sangen "Epiphany" som ble utgitt som en del av albumet "Love Yourself: Answer" den 9 august 2018. Han har sitt eget show kalt "Eat Jin" hvor han spiser og vurderer ulike matretter. Han åpnet nylig en restaurant med broren sin i Sør-Korea kalt "Ossu Seiromushi" hvor de spesialiserer seg i dampet japanske retter. Han har en bachelor og mastergrad innenfor teater. Han kan spille gitar og piano, i tillegg kan han snakke kinesisk flytende.

Suga[rediger | rediger kilde]

Suga (Agust D) (민윤기, Min Yoongi) (født 9. mars 1993) er fra Daegu, Sør-Korea. Han er gruppens rapper, låtskriver og produsent. Han produserer og skriver mange låter for gruppa, inkludert «Fallen Leaves», «Ma City», «Let Me Know» og «Tomorrow». I 2016 gav han ut sin første solo mixtape "Agust D". Suga har over 70 sanger tilskrevet til han av Korean Music Copyright Association som låtskriver og produsent, inkludert "Suran's Wine", som vant en pris som best Soul/R&B låt i 2017 på Melon Music Awards.

J-Hope[rediger | rediger kilde]

J-Hope

J-Hope (정호석, Jung Hoseok) (født 18. februar 1994) er fra Gwangju, Sør-Korea. J-Hope, RM og Suga utgjør rapperne i BTS. I tillegg til å være rapper og hoveddanser, har han fått tittelen som sub vokalist. Han har hjulpet med å koreografere flere av BTS sine opptredener. J-Hope har nesten 70 sanger tilskrevet til han av Korean Music Copyright Association. Hans soloarbied består av sangen "Boy Meets: Evil" som ble utgitt som en del av albumet "Wings" den 10 oktober 2016 og ga ut sin første mixtape "Hope World" den 2. mars 2018, som består av syv sanger. 3 august ble han vist i Drake`s "In My Feelings"- video etter å ha gjort en dansekonkurranse på sosiale medier.

Jimin[rediger | rediger kilde]

Jimin

Jimin (박지민, Park Jimin) (født 13. oktober 1995) er fra Busan, Sør-Korea. Hovedvokalist og danser.Han er en del av de fire vokalistene som består av Jin, Jungkook, V(Taehyung) og Jimin. I tillegg er han en del av danselinjen som består av J-hope, Jungkook, V og Jimin. Han var den siste til å bli med i gruppen og før han ble en idol så danset han modernedans, det er der han får flyten og rytmen hans fra. Hans soloarbeid består av sangen «Lie» som ble utgitt som en del av albumet «Wings» den 10. oktober 2016[3], og «Serendipity» som ble produsert av RM og utgitt i albumet «Love Yourself 承 'Her'» den 18. September 2017[4]. Det nyeste av hans soloarbeid er sangen «Promise» som handler om hvordan han søker for å love alle en lykkelig fremtid. Denne sangen ble utgitt 31. desember 2018[5]

V[rediger | rediger kilde]

V (김태형, Kim Taehyung) (født 30. desember 1995) er fra Daegu, Sør-Korea. Ansikt, modell, Gucci man, danser og vokalist. V, Jungkook, Jimin og Jin er sammen de fire vokalistene i BTS. I tillegg til å være vokalist, er han også blitt en del av danselinjen (Jungkook, Jimin, J-Hope og nylig Taehyung) i fra Mai 2018. Hans soloarbeid omfatter blant annet sangen «Stigma» som ble utgitt som en del av albumet Wings den 10. oktober 2016[6], låten «네시 (4 O'CLOCK)» som han skrev og fremførte sammen med RM i 2017, «Singularity»[7], som fungerer som en trailer til det nye albumet Love Yourself:Tear som kom ut 18. mai 2018, og sangen «Even If I Die, It's You» fra dramaserien "Hwarang: The Beginning" som han fremførte sammen med Jin. Taehyung var det første medlemmet i gruppen som debuterte som skuespiller da han spilte Han Sung i den 20-episoder lange koreanske dramaserien Hwarang som ble vist på TV-kanalen KBS2 i perioden 19. desember 2016 til 21. februar 2017.

Jungkook[rediger | rediger kilde]

Jungkook

Jungkook (전정국, Jeon Jungkook) (født 1. september 1997) er fra Busan, Sør-Korea. Han er gruppens hovedvokalist, danser og center, men har også rappet i en del av gruppens tidligere sanger. Han er gruppens yngste medlem (maknae /막내), og er kjent for å laste opp coverlåter på YouTube og Soundcloud. Han har lastet opp kjente covre av låter som «We Don't Talk Anymore» av Charlie Puth og «Nothing Like Us» av Justin Bieber. Hans første sololåt var «Begin» som ble utgitt som en del av BTS' album Wings den 10. oktober 2016. I november 2017 fikk Jungkook sitt eget studio «Golden Closet Studio», hvor han arbeider med å produsere låter for BTS' neste album. Ved siden av musikk er Jungkook interessert i å tegne, trene, spille (overwatch), filme/fotografere og redigering. Han har blant annet lastet opp en selvprodusert reisevlog fra Tokyo med gruppemedlemmet Jimin, på gruppens YouTube-kanal «BangtanTV» som har blitt sett mer enn 14 millioner ganger[8], samt en reisevlog fra Osaka som har blitt sett mer enn 8,7 millioner ganger[9].

Samarbeid med UNICEF[rediger | rediger kilde]

I 2017 gikk BTS sammen med UNICEF for deres ´Love Myself´ anti-volds kampanje. Etter ett år ble det gitt ut at de hadde klart å samle opp over $1.4 millioner, tilsvarende omtrent 12,2 millioner norske kroner.

Stadiumturné 2019[rediger | rediger kilde]

I februar 2019 annonserte BigHit at gruppen skal på en stadiumturné. Turneen går under navnet "BTS WORLD TOUR ‘LOVE YOURSELF: SPEAK YOURSELF'". Turneen starter i mai 2019. En uke før turneen starter er 14 av 16 av konsertene utsolgt. 1. mars 2019 solgte BTS ut Wembley Stadium i London på 90 minutter[10], og en uke senere solgte de ut stadiumet igjen.

BTS WORLD TOUR ‘LOVE YOURSELF: SPEAK YOURSELF'
Sted Dato Stadium Kapasitet
Los Angeles, USA 4. mai 2019 Rose Bowl Stadium 90 888
Los Angeles, USA 5. mai 2019 Rose Bowl Stadium 90 888
Chicago, USA 11. mai 2019 Soldier Field Stadium 61 500
Chicago, USA 12. mai 2019 Soldier Field Stadium 61 500
New Jersey, USA 18. mai 2019 Metlife Stadium 82 500
New Jersey, USA 19. mai 2019 Metlife Stadium 82 500
Sao Paulo, Brasil 26. mai 2019 Allianz Parque 55 000
Sao Paulo, Brasil 27. mai 2019 Allianz Parque 55 000
London, UK 1. juni 2019 Wembley Stadium 90 000
London, UK 2. juni 2019 Wembley Stadium 90 000
Paris, Frankrike 7. juni 2019 Stade de France 80 000
Paris, Frankrike 8. juni 2019 Stade de France 80 000
Osaka, Japan 6. juli 2019 Yanmar Stadium Nagai 47 000
Osaka, Japan 7. juli 2019 Yanmar Stadium Nagai 47 000
Shizuoka, Japan 13. juli 2019 Shizuoka Stadium Ecopa 50 889
Shizuoka, Japan 14. juli 2019 Shizuoka Stadium Ecopa 50 889
Riyadh, Saudi-Arabia 11. oktober 2019 King Fadh International Stadium 37 141
Seoul, Sør-Korea 26. oktober 2019 Seoul Olympic Stadium 129 268
Seoul, Sør-Korea 27. oktober 2019 Seoul Olympic Stadium 129 268
Seoul, Sør-Korea 29. oktober 2019 Seoul Olympic Stadium 129 268

Albumer[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

 • Dark & Wild (2014)
 • Wings (2016)[11]
 • Love Yourself: Tear (2018)

Single-album[rediger | rediger kilde]

 • 2 Cool 4 Skool (2013)

Minialbum[rediger | rediger kilde]

 • O!RUL8,2? (2013)
 • Skool Luv Affair (2014)
 • 화양연화 The Most Beautiful Moment In Life pt 1 (2015)
 • 화양연화 The Most Beautiful Moment In Life pt 2 (2015)
 • Love yourself: Her (2017)
 • MAP OF THE SOUL : PERSONA (2019)

Samlealbum[rediger | rediger kilde]

 • 화양연화 The Most Beautiful Moment In Life: Young Forever (2016)
 • You Never Walk Alone (2017)
 • Love Yourself: Answer (2018)
  V

Japanske album[rediger | rediger kilde]

 • 2 Cool 4 Skool / O!RUL8,2? (2014)
 • Wake Up (2014)
 • Youth (2016)
 • MIC Drop / DNA / Crystal Snow (2017)
 • Face Yourself (2018)
 • FAKE LOVE/ Airplane pt.2 (2018)
 • Lights/ Boy With Luv (2019)

Musikkvideoer[rediger | rediger kilde]

BTS[rediger | rediger kilde]

 • No More Dream (노 모어 드림)[12]
 • We Are Bulletproof Pt2(위 아 불렛프루프 Pt.2) (2013)[13]
 • N.O (엔.오) (2013)[14]
 • Boy In Luv (상남자) (2014)[15]
 • Just One Day (하루만) (2014)[16]
 • No More Dream (Japanese Ver.) (2014)[17]
 • Boy In Luv (Japanese Ver.) (2014)[18]
 • Danger (2014)[19]
 • War of Hormone (호르몬 전쟁) (2014)[20]
 • Danger (Japanese Ver.) (2014)[21]
 • I NEED U (2015)[22]
 • For You (Japanese) (2015)[23]
 • DOPE (쩔어) (2015)[24]
 • Run (2015)[25]
 • I NEED U (Japanese Ver.) (2015)[26]
 • Run (Japanese Ver.) (2015)[27]
 • EPILOGUE : Young Forever (2016)[28]
 • Fire (2016)[29]
 • Save Me (2016)[30]
 • Blood Sweat & Tears '피 땀 눈물' (2016)[31]
 • Spring Day (봄날) (2017)[32]
 • Not Today (2017)[33]
 • Blood Sweat & Tears (Japanese Ver.) (2017)[34]
 • DNA (2017)
 • Mic Drop Remix (ft. Steve Aoki) (2017)
 • Love Yourself: Tear `singularity´comeback trailer (2018)
 • Fake Love (2018)
 • Love Yourself: Answer `Epiphany` comeback trailer (2018)
 • IDOL (2018)
 • Airplane pt.2 (Japanese Ver.) (2018)
 • MAP OF THE SOUL : PERSONA `Persona` Comeback trailer (2019)
 • Boy With Luv ft. Halsey (2019)
 • Heartbeat (BTS WORLD OST) (2019)
 • Lights (2019)

RM[rediger | rediger kilde]

 • Do You (2015)[35]
 • 농담 (2015)[36]
 • 각성 (覺醒) (2015)[37]
 • Fantastic (Feat. Mandy Ventrice) (2015)[38]
 • Change, feat. Wale (2017)
 • forever rain (2018)
 • seoul (prod. HONNE) (2018)
 • moonchild (2018)

Agust D (Suga)[rediger | rediger kilde]

 • Agust D (2016)[39]
 • Give it to me (2016)[40]
 • So Far Away feat. Suran (2016)
 • Tony Montana feat. Yankie (2016)
 • The Last (2016)
 • 724148 (2016)
 • Interlude_Dream, Reality (2016)
 • 140503 At Dawn (2016)
 • Skit (2016)

J-Hope[rediger | rediger kilde]

 • Wings 'boy meets evil' comeback trailer (2016)
 • Daydream (2018)
 • Airplane (2018)
 • Base Line (2018)
 • Blue Side Outro (2018)
 • Hope World (2018)
 • HANGSANG (2018)
 • P.O.P (Piece Of Peace) (2018)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.billboard.com/articles/news/bbma/7801216/bts-video-top-social-artist-win-billboard-music-awards-2017. 
 2. ^ «BTS tar førsteplass i USA og andreplass i Norge - 730.no». www.730.no. Besøkt 31. mai 2018. 
 3. ^ ibighit (5. september 2016). «BTS (방탄소년단) WINGS Short Film #2 LIE». Besøkt 7. mai 2018. 
 4. ^ ibighit (4. september 2017). «BTS (방탄소년단) LOVE YOURSELF 承 Her 'Serendipity' Comeback Trailer». Besøkt 7. mai 2018. 
 5. ^ «Promise». BTS Wiki (engelsk). Besøkt 12. oktober 2019. 
 6. ^ ibighit (7. september 2016). «BTS (방탄소년단) WINGS Short Film #3 STIGMA». Besøkt 7. mai 2018. 
 7. ^ ibighit (6. mai 2018). «BTS (방탄소년단) LOVE YOURSELF 轉 Tear 'Singularity' Comeback Trailer». Besøkt 7. mai 2018. 
 8. ^ BANGTANTV (8. november 2017). «G.C.F in Tokyo (정국&지민)». Besøkt 7. mai 2018. 
 9. ^ BANGTANTV (30. april 2018). «G.C.F in Osaka». Besøkt 7. mai 2018. 
 10. ^ Aubrey, Elizabeth (2. mars 2019). «BTS add second Wembley Stadium date after first show sells out in 90 minutes». NME (engelsk). Besøkt 5. mai 2019. 
 11. ^ «WINGS». bts.ibighit.com. Arkivert fra originalen 27. oktober 2016. Besøkt 25. oktober 2016. 
 12. ^ 1theK (원더케이) (11. juni 2013). «[MV] BTS(방탄소년단) _ No More Dream(노 모어 드림)». Besøkt 25. oktober 2016. 
 13. ^ 1theK (원더케이) (16. juli 2013). «[MV] BTS(방탄소년단)_ We Are Bulletproof Pt2(위 아 불렛프루프 Pt.2)». Besøkt 25. oktober 2016. 
 14. ^ 1theK (원더케이) (10. september 2013). «[MV] BTS(방탄소년단) _ N.O(엔.오)». Besøkt 25. oktober 2016. 
 15. ^ 1theK (원더케이) (11. februar 2014). «[MV] BTS(방탄소년단) _ Boy In Luv(상남자)». Besøkt 25. oktober 2016. 
 16. ^ 1theK (원더케이) (6. april 2014). «[MV] BTS(방탄소년단) _ Just One Day(하루만)». Besøkt 25. oktober 2016. 
 17. ^ «NO MORE DREAM -Japanese Ver.- / 防弾少年団 (Official MV)». YouTube. Besøkt 25. oktober 2016. 
 18. ^ «BOY IN LUV -Japanese Ver.- / 防弾少年団 (Official MV)». YouTube. Besøkt 25. oktober 2016. 
 19. ^ 1theK (원더케이) (19. august 2014). «[MV] BTS(방탄소년단) _ Danger». Besøkt 25. oktober 2016. 
 20. ^ 1theK (원더케이) (21. oktober 2014). «[MV] BTS(방탄소년단) _ War of Hormone(호르몬 전쟁)». Besøkt 25. oktober 2016. 
 21. ^ «Danger-Japanese Ver.- / 防弾少年団 (Official MV)». YouTube. Besøkt 25. oktober 2016. 
 22. ^ 1theK (원더케이) (29. april 2015). «[MV] BTS(방탄소년단) _ I NEED U». Besøkt 25. oktober 2016. 
 23. ^ «FOR YOU / 防弾少年団(Official MV)». YouTube. Besøkt 25. oktober 2016. 
 24. ^ 1theK (원더케이) (23. juni 2015). «[MV] BTS(방탄소년단) _ DOPE(쩔어)». Besøkt 25. oktober 2016. 
 25. ^ 1theK (원더케이) (29. november 2015). «[MV] BTS(방탄소년단) _ Run». Besøkt 25. oktober 2016. 
 26. ^ «I NEED U (Japanese Ver.) / 防弾少年団 (Official MV)». YouTube. Besøkt 25. oktober 2016. 
 27. ^ «RUN -Japanese Ver.- / 防弾少年団 (Official MV)». YouTube. Besøkt 25. oktober 2016. 
 28. ^ 1theK (원더케이) (19. april 2016). «[MV] BTS(방탄소년단) _ EPILOGUE : Young Forever». Besøkt 25. oktober 2016. 
 29. ^ 1theK (원더케이) (1. mai 2016). «[MV] BTS(방탄소년단) _ FIRE (불타오르네)». Besøkt 25. oktober 2016. 
 30. ^ ibighit (15. mai 2016). «방탄소년단 'Save ME' MV». Besøkt 25. oktober 2016. 
 31. ^ ibighit (9. oktober 2016). «방탄소년단 (BTS) ‘피 땀 눈물 (Blood Sweat & Tears)’ MV». Besøkt 25. oktober 2016. 
 32. ^ ibighit (12. februar 2017). «BTS '봄날 (Spring Day)' MV». Besøkt 28. februar 2017. 
 33. ^ ibighit (19. februar 2017). «BTS ‘Not Today’ MV». Besøkt 28. februar 2017. 
 34. ^ UNIVERSAL MUSIC JAPAN (9. mai 2017). «防弾少年団 – 血、汗、涙 -Japanese Ver.- (Official MV)». Besøkt 12. mai 2017. 
 35. ^ BANGTANTV (19. mars 2015). «Rap Monster 'Do You' MV». Besøkt 25. oktober 2016. 
 36. ^ BANGTANTV (26. mars 2015). «Rap Monster '농담' MV». Besøkt 25. oktober 2016. 
 37. ^ BANGTANTV (12. mars 2015). «Rap Monster '각성 (覺醒)' MV». Besøkt 25. oktober 2016. 
 38. ^ 1theK (원더케이) (3. august 2015). «[MV] Rap Monster(랩몬스터) _ Fantastic (Feat. Mandy Ventrice)». Besøkt 25. oktober 2016. 
 39. ^ ibighit (15. august 2016). «Agust D 'Agust D' MV». Besøkt 25. oktober 2016. 
 40. ^ ibighit (18. august 2016). «Agust D ‘give it to me’ MV». Besøkt 25. oktober 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]