Badakhshan (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Badakhshan

Kart over Badakhshan

LandAfghanistans flagg Afghanistan
StatusProvins
Adm. senterFeyzabad
Areal44 059 km²
Befolkning904 700 (2012[1])
Bef.tetthet20,53 innb./km²
SpråkKamkata-viri, Sanglechi, Vasi-vari, Ishkashimi, Munji, Shughni, Wakhi, Warduji Rediger på Wikidata
Høyde o.h.3 669 meter
Kart
Badakhshan
38°N 71°Ø

Badakhshan er en region som består av deler av nordøstre Afghanistan og sørøstre deler av Tadsjikistan. Badakshan-provinsen er en av 34 provinser i Afghanistan og inneholder Wakhan-korridoren.

Folket[rediger | rediger kilde]

Badakhshaniene er et eget etnisk-språklig og religiøst samfunn. De er etterkommere av persere som bosatte seg i området rundt år 1000 f.Kr. I afghansk Badakhshan er hovedspråket persisk. Dialektene som blir snakket i tadsjikisk Badakhshan hører til den østre grenen av de iranske språkene. De er slektninger av antikke Sogdian. Religionen er islam.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Sammensetningen av fjelldistriktene, som består av alle de sørlige distriktene i Badahshan og de nordre fjellene og dalene i Nurestan (tidligere Kafiristan), ligner resten av Hindu Kush vestover. Hindu Kush er den sørlige kanten av et stort sentralt platå. Det brekker opp i lange spir sørover, der dalene ligger dypt i Nuristan, nesten isolert fra hverandre av de snødekte høydene som deler dem. I nord går platået gradvis nedover mot Amu-Darja, der det faller fra en gjennomsnittlig høyde på 4500 meter til 1200 meter rundt Faizabad, midt i Badakhshan.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grensene ble avgjort av en anglo-russisk avtale i 1873 som anerkjente at «Badakshan med dets nærliggende område Wakhan» skal «tilhøre emiren i Kabul» og begrenset det til den venstre eller sørlige bredden av Amu-Darja. I vest ble grensen til Badakshan trukket i en linje som krysser platåene i Turkmenistan sørover fra der Kunduz og Amu Darya møtes til det østlige vannskillet til Tashkurghan-elva, går videre sørøstover, krysser Kunduz til den treffer Hindu Kush. Den sørlige grensen ble trukket langs fjellryggen til Hindu Kush så langt som Khawak-passet som leder fra Badakshan til Panjshir-dalen. Bortenfor dette var den ubestemt.

I 1895 ble elva Pjandzj definert som grensen mellom det afghanske og russiske Badakshan. I Sovjetunionen ble den tidligere russiske delen organisert som Gorno-Badakhshan innen den tadsjikiske sovjetiske republikken (fra 1991 uavhengige Tadsjikistan).

Referanser[rediger | rediger kilde]