Nuristān (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nurestan
Nurestan

Kart over Nurestan

Land Afghanistan Afghanistan
Status Provins
Adm. senter Kamdish
Areal 9 225 km²
Befolkning 140 900 (2012[1])
Bef.tetthet 15,27 innb./km²
Høyde over havet 3 471 meter

Nurestan-provinsen (også skrevet Nuristan) er en av 34 provinser i Afghanistan. Den ble opprettet i 2001 fra de nordlige delene av Laghman- og Konar-provinsene.

Provinsen ligger på de sørlige sidene av Hindu Kush-fjellene nordøst i landet og Nurestan strekker seg over et område som avgir vann til Alingâr, Pech, Landai Sin og Kunar-elvene. Provinsens administrasjonssenter er Nurestan. Den grenser til Badakhshan i nord, Kapisa i vest, Laghman og Konar i sør og Pakistan i øst.

Inntil 1890-årene var regionen kjent som Kafiristan (persisk: Hedningenes land) på grunn av dets etniske folk, nuristanerene (med et antall rundt 60 000) som praktiserte animisme. Regionen ble erobret av emir Abdur Rahman Khan i 189596 og nuristanerene ble konvertert med makt til islam. Regionen fikk navnet Nurestan, som betyr de opplystes land, en refleksjon av opplysningen av de hedenske nurestanerene av lyset fra islam. Se også: Tiden før islam (Afghanistan).

Nurestan var åstedet for noen av de hardeste geriljakampene i løpet av okkupasjonen av Afghanistan i 197989 av sovjetiske styrker.

Referanser[rediger | rediger kilde]