Nuristān (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nurestan
Stream in Nuristan province.jpg

Kart over Nurestan

LandAfghanistan Afghanistan
StatusProvins
Adm. senterKamdish
Areal9 225 km²
Befolkning140 900 (2012[1])
Bef.tetthet15,27 innb./km²
SpråkAskunu Rediger på Wikidata
Høyde o.h.3 471 meter
Kart
Nuristān
35°15′N 70°45′Ø

Nurestan-provinsen (også skrevet Nuristan) er en av 34 provinser i Afghanistan. Den ble opprettet i 2001 fra de nordlige delene av Laghman- og Konar-provinsene.

Provinsen ligger på de sørlige sidene av Hindu Kush-fjellene nordøst i landet og Nurestan strekker seg over et område som avgir vann til Alingâr, Pech, Landai Sin og Kunar-elvene. Provinsens administrasjonssenter er Nurestan. Den grenser til Badakhshan i nord, Kapisa i vest, Laghman og Konar i sør og Pakistan i øst.

Inntil 1890-årene var regionen kjent som Kafiristan (persisk: Hedningenes land) på grunn av dets etniske folk, nuristanerne (med et antall rundt 60 000) som praktiserte animisme. Regionen ble erobret av emir Abdur Rahman Khan i 189596 og nuristanerne ble konvertert med makt til islam. Regionen fikk navnet Nurestan, som betyr de opplystes land, en refleksjon av opplysningen av de hedenske nurestanerne av lyset fra islam. Se også: Tiden før islam (Afghanistan).

Nurestan var åstedet for noen av de hardeste geriljakampene i løpet av okkupasjonen av Afghanistan i 197989 av sovjetiske styrker.

Referanser[rediger | rediger kilde]