Bamiyan (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bamiyan

Kart over Bamiyan

LandAfghanistans flagg Afghanistan
StatusProvins
Adm. senterBamiyan
Areal14 175 km²
Befolkning425 500 (2012[1])
Bef.tetthet30,02 innb./km²
SpråkAfghan Sign Language Rediger på Wikidata
Høyde o.h.3 042 meter
Kart
Bamiyan
34°45′N 67°15′Ø

Bamiyan-provinsen er en av 34 provinser i Afghanistan, lokalisert i Hindu Kush-fjellene sentralt i landet. Dens administrasjonssenter heter også Bamiyan. Byen er den største i Hazarajat-regionen og er den kulturelle hovedstaden til hazarene, den etniske gruppen som dominerer området.

I antikken var sentrale Afghanistan strategisk plassert for karavaner fra Silkeveien som krysset regionen og stod for handel mellom Romerriket, Kina og India. Bamiyan var et stoppested for mange reisende. Her ble elementer fra gresk, persisk og buddhistisk kunst forent til en klassisk stil, kjent som gresk-buddhistisk kunst.


Bamiyan var stedet for et tidlig buddhistisk kloster. Mange Buddha-statuer er skåret inn i klippene som vender mot byen Bamiyan. De to mest kjente av disse statuene var stående Buddha-statuer og var henholdsvis 55 og 37 meter høye. Disse var de største eksemplarene av stående Buddha-utskjæringer i verden. De ble antagelig satt opp i det 4. eller 5.århundre. De var kulturelle landemerker i mange år og var beskyttet av UNESCO sin konvensjon om vern av verdens kultur- og naturarv. I mars 2001 erklærte Taliban-regjeringen at statuene var avgudsdyrking og beordret dem ødelagt med luftvern-kanoner og eksplosiver.

Bamiyan er også kjent for sin flotte natur. Band-i-Amir-innsjøene i vest i provinsen er fortsatt et turistmål for afghanerne.

Referanser[rediger | rediger kilde]