Ghowr (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ghowr

Kart over Ghowr

LandAfghanistans flagg Afghanistan
StatusProvins
Oppkalt etterfjell
Adm. senterChaghcharan
Areal36 479 km²
Befolkning657 200 (2012[1])
Bef.tetthet18,02 innb./km²
SpråkPersisk Rediger på Wikidata
Høyde o.h.2 831 meter
Kart
Ghowr
34°31′11″N 65°15′18″Ø

Ghowr-provinsen (noen ganger stavet Ghor) er en av 34 provinser i Afghanistan. Den ligger vest i landet. Administrasjonsstedet er Chaghcharan.

Ghowr var del av Persia i mange århundrer og var en av regionene som deltok i den persiske kulturrenessansen etter den islamske erobringen av Persia. Navnet Ghowr er en dialektversjon av det pahlaviske ordet gar som betyr «fjell».

Ghwor var også sentrum i Ghorid dynastiet i det 12. og 13. århundret. Restene av hovedstaden Firuzkuh inkluderer minareten i Jam som er på UNESCO sin konvensjon for beskyttelse av kulturminner.

17. juni 2004 angrep hundrevis av Abdul Salaam Khans styrker som hadde avslått den afghanske regjeringens plan for avvæpning av regionale militser Chaghcharan, og tok byen i en beleiring som varte en ettermiddag. 18 mennesker ble drept eller skadet i kampene og provinsguvernøren Mohammed Ibrahim flyktet. Tre dager senere kunngjorde regjeringen at de ikke ville gjenerobre byen. Khan og Ibrahim startet forhandlinger kort tid etter, men kom ikke til enighet. Khans tropper forlot Chaghcharan 23. juni, en dag før ankomsten til en bataljon i den afghanske nasjonalhæren, ledet av generalløytnant Aminullah Paktiyanai som ankom med en støtte på 20 amerikanske soldater.

Den amerikanske eventyreren Josiah Harlan krevde på 1800-tallet tittelen prins av Ghor for seg selv og sine etterkommere i bytte mot militær hjelp i løpet av en fraksjons-konflikt.

Referanser[rediger | rediger kilde]