Pjandzj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pjandz er grenseelv mellom Tadsjikistan og Afghanistan

Pjandzj (tadsjikisk: Панҷ – Pandzj, russisk: Пяндж – Pjandzj) er Amu-Darjas største tilløpselv. Den ligger i Tadsjikistan og Afghanistan. Elva er 1125 km lang og danner grensa mellom Afghanistan og Tadsjikistan over store deler av sin lengde. Pjandzj har et nedbørfelt på 114 000 km², og har en middelvannføring på ca. 1000 m³/s.

Elva begynner i innsjøen Zorkul (4130 moh) i Pamirfjellene, på grensa mellom Afghanistan og Tadsjikistan. Den renner derfra mot vest, først under navnet Pamir, til den løper sammen med elva Wakhan og skifter navn til Pjandzj. Elva Wakhan, som er Pjandzj lengste tilløp, starter fra en isbre øverst i Waghjirdalen, hvor Afghanistans, Pakistans og Kinas grenser møtes.

Etter samløpet mellom elvene Pamir og Wakhan renner Pjandzj først mot sørvest, før den ved byen Eshkashem snur mot nord. Ved samløpet med elva Gunt ligger byen Khorugh, hovedstaden i den autonome regionen Kuhistoni Badakhshon i Tadsjikistan. 50 km nord for Khorog løper den sammen med sin største sideelv, Bartang. Pjandzj-elva, som renner mellom høye fjell i en dyp og kløftlignende dal, snur nå gradvis først mot nordvest, før den senere igjen renner i sørvestlig retning, helt til den renner ut av den trange Pjandzjdalen og ved samløpet med elva Vakhsj danner Amu-Darja.

Referanser[rediger | rediger kilde]