Båndduskspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Båndduskspinner
Båndduskspinner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nola cucullatella
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: båndduskspinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Orden: Sommerfugler
Familie: Båtspinnere
Slekt: Nola
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge langs kysten til Vest-Agder

Båndduskspinner (Nola cucullatella) er en sommerfugl som tilhører familien båtspinnere (Nolidae). Denne grå, spinkle arten kan kjennes på at den har et mørkere felt, kantet med svart, ved roten av forvingen. I Norge forekommer den langs kysten vestover til Kristiansand.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 16 – 21 mm), grå spinner.

Kroppen er sylindrisk og forholdsvis slank. hodet nokså stort og bredt med små fasettøyne. Hannens antenner er smalt fjærformede og rundt halvparten så lange som forvingene. Labialpalpene er nokså lange og stikker fram foran hodet som et nebb.

Forvingen er avrundet trekantet, lys grå, roten er noe mørkere grå, dette feltet er kantet med svart. I den ytre vingehalvdelen er det to smale, ofte utydelige, uregelmessige, mørke tverrlinjer.

Bakvingen er ensfarget lysgrå (som forvingens grunnfarge). Larven er kort og kraftig, brokete brun- eller gråaktig. Det har en hvit ryggstripe og flere lyse flekker, dessuten en del gulbrune til oransje vorter son bærer ganske lange, gråaktige hår.

Puppen er gulaktig, med store, markerte beinslirer (der beina utvikler seg). Den ligger i en båtformet kokong som er trekantet sett fra siden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Båndduskspinneren lever i varme løvskoger, hager, parker og på steder med mange busker av vertsplantene. Larven lever på busker og trær i rosefamilien (Rosaceae), blant andre slåpetorn (Prunus spinosa), hegg (Prunus padus), hagtorn (Crataegus spp.), rogn (Sorbus aucuparia) og epletrær (Malus domestica). De voksne sommerfuglene flyr fra slutten av juni til august, fra skumringen til midnatt. Hannene kommer ofte til lys, hunnene ikke så ofte. Bestandene av denne arten svinger mye fra år til år.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]