Austin Stack

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Austin Stack
Austin Stack (cropped).jpg
Født7. desember 1879
Tralee
Død27. april 1929 (49 år)
Dublin
Beskjeftigelse Politiker, gælisk-fotballspiller
Parti Sinn Féin
Nasjonalitet Irland, Den irske republikk, Den irske fristaten
Medlem av Irish Republican Brotherhood

Austin Stack (født 7. desember 1879 i Ballymullen ved Tralee i Kerry i Irland, død 27. april 1927 i Dublin) var en irsk republikaner og medlem av Dáil Éireann.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Stack ble født i grevskapet Kerry. Han ble utdannet hos Christian Brothers der. Fjorten år gammel sluttet han på skolen og begynte å jobbe på et advokatkontor. Han var en dyktig gælisk fotball-spiller, og var kaptein for Kerrylaget da dette vant det all-irske mesterskapet i 1904. Han var også president for grevskapslaget av Gaelic Athletic Association (GAA).

Republikaner[rediger | rediger kilde]

I 1908 ble han politisk aktiv, og meldte seg inn i Irish Republican Brotherhood (IRB). I 1916 var han kommandant for Irish Volunteers' Kerrybrigade, og hadde ansvar for å ta imot våpenlasten Roger Casement sendte fra Tyskland. Han fikk vite at Casement hadde blitt arrestert og ble holdt i Ballymullen Barracks, men gjorde ikke noe forsøk på å redde ham. Royal Ulster Constabularys distriktsinspektør, Kearney, behandlet Casement godt og sørget til og med for at Stack fikk vite at det ville være enkelt å få ham fri, men Stack gikk fortsatt ikke til aksjon.

Etter påskeopprøret ble han arrestert og dømt til døden. Dommen ble omgjort til livstids fengsel, og han ble løslatt under et generelt amnesti i juni 1917. I desember 1918 ble han valgt inn i det britiske parlamentet for Sinn Féin, men som de andre representantene til partiet boikottet han parlamentet, og var i stedet med på å opprettet Det første Dáil.

I 1921 var han motstander av den anglo-irske traktat, og under borgerkrigen kjempet han for IRA. Han ble tatt til fange i 1923, og sultestreiket i 41 dager under fengselsoppholdet. Han ble løslatt i juli 1924.

Da Éamon de Valera grunnla partiet Fianna Fáil i 1926 var Stack en av de som valgte å forbli i Sinn Féin. Han ble valgt inn i Dáil igjen i 1927.

Han kom seg aldri helt etter sultestreiken, og døde på sykehus i Dublin 27. april 1929, 49 år gammel.

Austin Stack Park, GAAs stadion i Tralee, er navngitt etter ham.