Athelstaneford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Athelstaneford
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:East Lothian
Trad. grevskap:East Lothian
StatusLandsby (village)
Kart
Athelstaneford
55°59′11″N 2°44′55″V

Athelstaneford (uttales Earl-SHUN-Furd) er en landsby i East Lothian i Skottland. Stedet ligger rett ved byen Haddington og omtrent 32 km fra Edinburgh.

Betydning i Skottlands historie[rediger | rediger kilde]

Det skotske flagget.

I henhold til en populær legende er Athelstaneford stedet hvor det opprinnelige Skottlands flagg, et hvitt diagonalt andreaskors på himmelblå bakgrunn, først ble benyttet. Umiddelbart før et slag mot anglene (engelskmennene) i år 832 e. Kr. av en kombinert hær av piktere og skotere (skotske gælere) fikk den piktiske kongen Óengus II av pikterne en visjon om Sankt Andreas (St. Andrew på engelsk), som ble korsfestet på et diagonalt kors, og om at det vil bli seier. Den neste morgen kunne skoterne og pikterne se et hvitt kors på himmelen bli dannet av skyene. De vant slaget og den seierrike felleshæren tilegnet seieren til Sankt Andreas og tok hans kors på sitt flagg og gjorde Sankt Andreas til sin skytshelgen.

Den flyktende engelske kongen[1] Æthelstan[2] ble slaktet ned og drept ved et vadested over elven i nærheten, derav navnet Athelstaneford. Det er flere versjoner av denne fortellingen, men denne er den mest aksepterte. Hva som enn er sannheten har legenden sementert Athelstanefords plass i skotsk historie.

Dagens Athelstaneford[rediger | rediger kilde]

Fortidsminnestedet Athelstaneford Heritage Centre er huset i et Dovecot eller Doocot, et tidligere duehus som ble bygget i 1583.

I dag er landsbyen omgitt av jordbruksområder og har lite av den mer urbane blandingen av jobber, folk og bekvemmeligheter. Kirkesognet besto fram til 1658 ikke av mer enn 1000 acres (4 046 856 m2) og tilhørte jarlen av Winton som hadde sete i Garlton.

Landsbyen har endret seg lite siden den ble dannet på slutten av 1700-tallet av Sir David Kinloch av Gilmerton for å bedre boligforholdene for de lokale bøndene. Kinloch bygget velproporsjonerte hus med en hage for en utleie. En veveindustri ble grunnlagt i landsbyen og som ble kjent for en stripet tøyproduksjon, men har siden opphørt. Det er noen ruiner fra en kirke som Ada de Warenne, hertuginne av Northumberland (ca. 1123–1178), ektefelle av Henrik av Skottland, fikk bygget en gang rundt 1178, og som ble gitt til hennes nonnekloster i Haddington. En sognekirke fra 1780 ble revet i 1868 for å plass til dagens kirke med 500 sitteplasser.

Skuespillforfatteren John Home (17221808) var sogneprest i Athelstaneford i årene mellom 1847 og 1857. Maleren Archibald Skirving (17491819) ble født her.

Turister kan følge «Saltire Trail», det skotske flaggsporet, en vegrute som passerer ulike lokale landemerker og steder av historisk interesse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Noen kilder har beskrevet Æthelstan som en hærfører og ikke som en konge. Til sammenligning var Eanred konge av Northumbria i 832.
  2. ^ Må ikke forveksles med den engelske kongen Adalstein av England (895939).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]