Haddington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Haddington
Haddington.jpg
Fra sentrum av Haddington
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landSkottland Skottland
Region:East Lothian
Trad. grevskap:East Lothian
StatusBy (town)
PostnummerEH41
Retningsnummer01620
Befolkning8 844

Haddington
55°57′22″N 2°47′00″V

Haddington er en by (burgh) i regionen East Lothian i Skottland.

Den var sentrum for jordbruksrevolusjonen i Skottland. John Knox, grunnlegger av Den skotske presbyterianske kirke, ble født der i 1513 eller 1514.

Viktige bygninger er rådhuset, Mitchell's Close, Lennoxlove House og Mariakirken, hvor historikeren og forfatteren Thomas Carlyles kone er gravlagt. Haddington ligger cirka 27 kilometer fra den skotske hovedstad Edinburgh. Byen har ikke togforbindelse, men kan nås med buss 44 fra Edinburgh.

Tandbergs Radiofabrikk A/S opprettet avdelingen Tandberg Electronics med ca. 150 ansatte i Haddington våren 1975 for produksjon av fargefjernsyn. Denne ble overtatt av Mitsubishi i 1979 etter at Tandbergs Radiofabrikk gikk konkurs i desember 1978. Fabrikkbygningene ligger i det som nå heter Gateside Commerce Park ca. 2,5 kilometer vest for byens sentrum.

Alle Tandbergs fabrikker hadde en skulptur i parken, og skulpturen som tilhørte Haddington-avdelingen står nå i Haddington sentrum, utenfor The George Hotel. Skulpturen het «Konkurransen» og var utformet av Dyre Vaa. Skulpturen forestiller to stangende bukker. Senere viste det seg at Haddingtons kommunevåpen inkluderte en geit.

Plakett som, i 2005, ble gitt av en tidligere norsk formann ved avdelingen, for å forklare opphavet til skulpturen «Konkurransen» (Dyre Vaa).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]