Askeflikmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Askeflikmåler
Askeflikmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ennomos fuscantaria
Haworth, 1809
Norsk(e) navn: askeflikmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insecta
Orden: Sommerfugler
Familie: egentlige målere
Slekt: Ennomos
Habitat: løvskog og skogkanter
Utbredelse: Europa

Askeflikmåler (Ennomos fuscantaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den kan som oftest skilles fra andre flikmålere på den mørkere fargen. I Norge forekommer den nord til Hordaland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 35 – 40 mm), kraftig måler med flikete vinger. Fargen kan variere en del men er som oftest nærmere brun enn gul, i motsetning til de andre norske flikmålerne (Ennomos spp.). Den ligner mest på oreflikmåleren (Ennomos alniaria), men skilles lett fra denne på at kroppshårene er brungule, ikke sitrongule. Antennene er fjærformed hos hannen, trådformede hos hunnen. Kroppen er kledt med brungule til lysbrune hår. Vingene er brunoransje til oransjebrune, på lyse individer med spredte, brune skjell i den ytre delen. Forvingen har to brune tverrstriper, den innerste er buet og den ytterste skrå og nokså rett. Bakvingen har en tynn, brun tverrstripe. Larven er grønngul, lang og tynn med tre par rødbrune vorter på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Askeflikmåleren finnes i løvskog og skogkanter med innslag av ask (Fraxinus excelsior), som er larvenes næringsplante. De voksne målerne flyr om natten i juli – oktober og kommer gjerne til lys. Den overvintrer som egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa. I Norge er den funnet langs kysten nord til Hordaland, men den er ikke vanlig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]