Oreflikmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oreflikmåler
Oreflikmåler
Nomenklatur
Ennomos alniaria
Linnaeus, 1758
Populærnavn
Oreflikmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsecta
OrdenSommerfugler
Familieegentlige målere
SlektEnnomos
Økologi
Habitat: løvskog, hager og parker
Utbredelse: Europa, Nord-Amerika

Oreflikmåler (Ennomos alniaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne karakteristiske arten flyr om høsten og forekommer nord til Hordaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 38 – 42 mm), kraftig bygd måler. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Kroppen er tett kledt med sitrongule hår. Vingene er brunoransje med spredte brune skjell, ytterkanten flikete. Forvingen har to brune tverrstriper, bakvingen en kommaformet, brun flekk på undersiden. Larven er brungrå, lang og tynn, med fire opphøyde tverrbånd på ryggsiden. Den ligbner sterkt på en død kvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Oreflikmåleren kan finnes i en lang rekke ulike biotoper der det finnes løvtrær, kanskje mest i løvskog og hager. Larvene kan leve på en rekke ulike løvtrær og busker, ikke bare or. De voksne målerne flyr om natten i juli – oktober og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes over det meste av Europa og også i Nord-Amerika. I Norge forekommer den nord til Hordaland, den er ganske vanlig lengst i sør.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]