Arvingen (1949)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arvingen
orig. The Heiress
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår
  • 6. oktober 1949 (1949-10-06) (USA)
Prod.landUSA
Lengde115 min[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWilliam Wyler
ProdusentWilliam Wyler
Manusforfatter
  • Ruth Goetz
  • Augustus Goetz
Basert påArvingen 
av Ruth Goetz
Augustus Goetz
MusikkAaron Copland
SjeffotografLeo Tover
KlippWilliam Hornbeck
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Arvingen (originaltittel: The Heiress) er en amerikansk dramafilm fra 1949, regissert av William Wyler og produsert av Paramount Pictures. I hovedrollene spiller Olivia de Havilland, Montgomery Clift og Ralph Richardson. Filmen handler om en ung, naiv kvinne som møter en kjekk, men fattig mann. Hennes far, en velstående lege som er enkemann, mistenker at datterens kjæreste kun er interessert i familiens penger. Manus er skrevet av Ruth og Augustus Goetz, basert på teaterstykket deres med samme tittel fra 1947. Teaterstykket er basert på romanen Washington Square (1880), skrevet av Henry James.[2]

Arvingen ble nominert til åtte Oscar-priser, hvorav den vant fire: For beste kvinnelige hovedrolle, beste scenografi, beste kostymedesign og beste originalmusikk. I 1996 ble den utvalgt til bevaring i National Film Registry.

Handling[rediger | rediger kilde]

I New York City1850-tallet er Catherine Sloper en sjenert kvinne hvis krevende far, doktor Austin Sloper ikke legger skjul på sin skuffelse over datteren sin. Faren hennes minner henne ofte om at hun har begrenset talent, og minner alt for lite om hennes avdøde mor. Sloper er fryktelig bitter over at han mistet sin sjarmerende og vakre kone, og han føler skjebnen erstattet hans kone med en enkel og ikke-forlokkende datter. Imidlertid er Catherine viet til sin far, og for naiv og uskyldig, til å forstå denne mishandlingen eller dens virkelige årsaker. Catherines svenske tante Lavinia Penniman (spilt av Miriam Hopkins) flytter inn hos dem, etter å ha blitt enke. Hun forsøker å få Catherine til å bli mer sosial, og finne seg en ektemann.

Handling[rediger | rediger kilde]

I New York City1850-tallet er Catherine Sloper en veldig sjenert kvinne hvis krevende far, doktor Austin Sloper ikke legger skjul på sin skuffelse over henne. Faren hennes minner henne ofte om at hun har begrenset talent, og minner lite om hennes avdøde mor. Sloper er fryktelig bitter over at han mistet sin sjarmerende og vakre kone, og han føler skjebnen erstattet hans kone med en enkel og ikke-forlokkende datter. Imidlertid er Catherine viet til sin far, og for naiv og uskyldig, til å forstå denne mishandlingen eller dens virkelige årsaker.

Når Catherines svenske tante Lavinia Penniman (spilt av Miriam Hopkins) flytter inn hos dem, etter å ha blitt enke. Hun forsøker å få Catherine til å bli mer sosial, og finne en ektemann. Når hun møter den kjekke Morris Townsend, blir Catherine forført av all oppmerksomheten han gir henne - oppmerksomhet hun aldri har mottatt tidligere, og desperat har ønsket seg. Catherine blomstrer raskt under hans romantiske følelser. Hun blir forelsket i Morris, og de planlegger snart å gifte seg. Catherine er myndig, og mottar 10 000 dollar i året i arv etter moren hennes, og forventes å motta ytterligere 20 000 dollar hvert år på toppen av dette etter farens bortgang. Men Sloper tror at den fattige Morris, som er langt mer attraktiv og sjarmerende enn Catherine, bare er interessert i Catherine på grunn av alle pengene hun har arvet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

År Pristittel Kategori Nominert Resultat
1949 National Board of Review Beste mannlige hovedrolle Ralph Richardson Vant
Ti beste filmer Vant
New York Film Critics Circle Beste kvinnelige hovedrolle Olivia de Havilland Vant
Beste mannlige hovedrolle Ralph Richardson 2.-plass
1950 Oscar Beste kvinnelige hovedrolle Olivia de Havilland Vant
Beste scenografi – Svart-hvitt John Meehan, Harry Horner og Emile Kuri Vant
Beste kostymedesign – Svart-hvitt Edith Head og Gile Steele Vant
Beste originalmusikk Aaron Copland Vant
Beste film Paramount Pictures Nominert
Beste mannlige birolle Ralph Richardson Nominert
Beste regi William Wyler Nominert
Beste kinematografi – Svart-hvitt Leo Tover Nominert
Golden Globe Beste kvinnelige filmskuespiller Olivia de Havilland Vant
Beste filmregissør William Wyler Nominert
Beste kvinnelige birolle Miriam Hopkins Nominert
Writers Guild of America Award Beste manus til et amerikansk drama Ruth Goetz og Augustus Goetz Nominert
1996 Utvalgt til bevaring i National Film Registry Vant

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]