Jezebel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Jesabel, fra Kongebøkene i GT
Jezebel
Bette Davis i et promobilde for filmen.
Generell informasjon
SjangerRomantisk dramafilm
Prod.landAmerikansk
Lengde103 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWilliam Wyler
ProdusentWilliam Wyler
Manusforfatter
Basert påJezebel 
av Owen Davis
MusikkMax Steiner
SjeffotografErnest Haller
KlippWarren Low
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett1,25 millioner dollar
DistributørWarner Bros. Pictures
Premiere
  • 10. mars 1938 (1938-03-10) (New York)
  • 26. mars 1938 (1938-03-26) (USA)
Eksterne lenker

Jezebel er en amerikansk romantisk dramafilm fra 1938, regissert av William Wyler. Bette Davis og Henry Fonda spiller hovedrollene, mens George Brent, Margaret Lindsay, Donald Crisp, Richard Cromwell og Fay Bainter spiller biroller. Spillefilmen er basert på Owen Davis' skuespill Jezebel fra 1933 med Miriam Hopkins i hovedrollen. Filmen handler om en egenrådig kvinne som gir blaffen i hva som sømmer seg i sosietsmiljøet. Det byr på problemer i kjærlighetslivet.

Davis fikk hovedrollen i filmen etter at hun ikke fikk spille Scarlett O'Hara i storfilmen Tatt av vinden (1939).[1] Filmen ble et høydepunkt i Davis' karriere, og selv om gjennombruddet kom med En kvinnes slave (1934), var det Jezebel som etablerte henne som en hovedrolleskuespiller.[2]

Jezebel fikk to Oscar-priser for beste kvinnelige hovedrolle (Davis) og beste kvinnelige birolle (Bainter). Den ble også nominert til Oscar-priser for beste film, beste filmmusikk (Max Steiner) og beste kinematografi, sort-hvitt (Ernest Haller).[3] Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret filmen til tidenes 79. beste kjærlighetsfilm fra USA.[4] Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 2009, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress.[5]

Handling[rediger | rediger kilde]

Julie Marsden (Bette Davis) er en egenrådig kvinne som gir blaffen i hva som sømmer seg i sosietsmiljøet. Det byr på problemer hos mannen som forguder henne, Preston Dillard (Henry Fonda). Julie kler seg blant annet i en rød kjole på et ball hvor det kreves at kvinnene skal gå i hvitt. Julies tante kaller henne «Jezebel», et navn som betyr «en ond, skamløs kvinne». Julies oppførsel får etter hvert konsekvenser, og menneskene rundt henne begynner å forstå hvilket ondskapsfullt menneske hun er. Men det kommer også for en dag at hun er stormforelsket i Dillard, og selv en «Jezebel» kan lære av sine feil og bli en bedre person.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Trivial for Jezebel». Turner Classic Movies. Besøkt 12. september 2017. 
  2. ^ Haver, Ronald (1980). David O. Selznick's Hollywood. Bonanza Books. s. 243. ISBN 0-517-47665-7. 
  3. ^ «The 11th Academy Awards (1939) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 12. september 2017. 
  4. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 PASSIONS». Det amerikanske filminstituttet. Besøkt 12. september 2017. 
  5. ^ «Complete National Film Registry Listing». Library of Congress. Besøkt 12. september 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]