Argema

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Argema
Madagaskar-månespinner, hunn. Hannen har mye lengre stjerter på bakvingene.
Nomenklatur
Argema
Wallengren, 1858
Populærnavn
afrikanske månespinnere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePåfuglspinnere
SlektActias?
Økologi
Antall arter: 5
Habitat: i skog
Utbredelse: Afrika
Inndelt i
  • se Systematisk inndeling

Argema (afrikanske månespinnere) er en slekt av sommerfugler som hører til familien påfuglspinnere (Saturniidae). Slekten omfatter noen svært store og spektakulære arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store (vingespenn opptil 150 mm, lengde inkludert vingestjertene opptil 25 cm), blekgrønne eller gule spinnere. Hunnen er noe større enn hannen, med kortere vingestjerter og noen ganger annerledes farget. Hannen har fjærformede antenner, hunnen spinkle, smalt fjærformede. Den fremre delen av brystet og vingenes fremkant er rød eller brun. Alle vingene har vanligvis øyeflekker. Bakvingens bakhjørner er trukket ut til stjerter som hos noen arter kan være betydelig lengre enn resten av dyret. Larvene er grønne, med kjegleformede vorter på ryggen, disse har en kvast av stive hår i spissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Månespinnernes larver lever på ulike busker og løvtrær, noen arter kan også leve på bartrær. Som alle påfuglspinnere har de voksne sommerfuglene reduserte munndeler, de tar ikke næring til seg og lever bare noen få dager. Hunnene sitter mest i ro og sender ut feromoner, som tiltrekker de aktive hannene fra lang avstand. Når larven er utvokst, spinner den seg inn i en pæreformet kokong av grov silke, denne kan være meget stor.

Vanlige i oppdrett[rediger | rediger kilde]

Månespinnerne er meget spektakulære insekter som er sterkt etterspurt blant samlere. Flere av artene er ganske sjeldne i vill tilstand og truet av habitatødeleggelser. Heldigvis er mange av artene forholdsvis enkle å få til å formere seg i fangenskap, og det finnes et betydelig oppdrett av dem. Larvene kan spise mange forskjellige planter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten Argema er utbredt i tropiske deler av Afrika. Den største arten, Argema mittrei, lever på Madagaskar. Argema mimosae er vidt utbredt i det østlige og sørlige Afrika, Argema besanti er kjent fra Etiopia og Kenya, Argema fournieri bare fra Kenya, og Argema kuhnei fra Zambia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Argema mimosae, hunn

Slekten blir noen ganger regnet som en underslekt av Actias.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]