Hopp til innhold

Arendal havn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arendal havn ved Tromøysund
«Sevan Voyageur» ved Arendal havn i 2010
«Haven» ved Arendal havn i 2011

Arendal havn er en havn i Eydehavn ved Tromøysund, i den østlige del av Arendal kommune. Havnen konkurrerer med Kristiansand havn og Grenland. Havnen ble tatt i bruk som Arendal havn i 2008, men det har vært havn på stedet siden tidlig på 1900-tallet. De gode naturgitte forhold for dypvannskai var årsaken til at industristedet Eydehavn ble lokalisert nettopp her.

Nyanlagt havn

[rediger | rediger kilde]

Arbeidet ble påbegynt i 2006, og havna var ferdig i 2008. I tilknytning til havna og havneaktivitetene er det satt av arealer for industri. Det ble fylt ut 50 000 med stein i sjøen, det ble brukt 8 000 m³ betong i kaien, og selve kaiarealet er på 5 300 . Kaien er 326 meter lang. Det skal bygges ny vei på omtrent 1 200 meter inn til anlegget fra riksvei 410, og flere løsninger har vært aktuelle, både med en og to tunneler. Den siste løsningen ble valgt, og det innebærer også oppretting av tre rundkjøringer.

Åpningen 22. juli 2008 ble holdt med konserten «Transformasjon Eydehavn» under Canal Street 2008, med blant annet deLillos og Bertine Zetlitz. Utenriksminister Jonas Gahr Støre skulle ha åpnet havnen, men meldte forfall i siste liten.

Det er lagt til rette for bygging av direkte veiforbindelse mellom havna og fylkesvei 410. Denne veien skal bygges videre til Longum og batterifabrikken. Reguleringsplan er vedtatt.

Det legges også til rette for en ammoniakfabrikk som skal produsere grønn ammoniakk.

Arealene som benyttes til Arendal havn var tidligere kai og industriområde for bedriften Arendal Smelteverk, men ble frigjort da ovnshusdriften ble innstilt i 2005.

Arendal havn i Barbu, russisk lasteskip under lasting i 2002. Trelast fra Åmli til Egypt.

Arendal havn, Eydehavn erstattet gamle Arendal havn ved Tollbodkaia i Arendal sentrum. Denne havna ble anlagt tidlig på 1900-tallet ved Barbubukt nær ved Dampskipskaia i Arendal sentrum og Arendal stasjon på den andre siden. Tollbod, havnelager, malmsiloer og fiskemottak med var enheter i dette havneanlegget. Tilknytningen til Arendalsbanen og Sørlandsbanen var en viktig lokaliseringsfaktor.

Avstander

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata