Apodinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Apodinae
Tårnseiler, Apus apus
Tårnseiler, Apus apus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Apodinae
Olphe-Galliard, 1887
Norsk(e) navn: (virkelige seilere)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Infraklasse: Moderne nåtidsfugler
Hyperorden: Moderne fugler
Orden: Seilerfugler
Familie: Seilerfamilien
Underfamilie: Apodinae[1]
Antall arter: 83[1]
Habitat: arielt
Utbredelse: global, unntatt i de kaldeste sonene
Delgrupper:

Apodinae (virkelige seilere) er en av to underfamilier i seilerfamilien. Den består av tre tribus og 17 slekter, som til sammen inkluderer 83 arter med fugler. Den andre underfamilien er Cypseloidinae.

Artene karakteriseres av en strømlinjeformet kropp med svært lange og smale vinger. Artene har svært korte og ubrukelige lemmer, som kun er egnet til å holde seg fast med. Fjærdrakten er typisk kamuflasjefarget. Seilere tilhører gruppen med verdens beste flygere, og mange av artene kan holde seg på vingene i måneder i strekk. De både eter, sover og parer seg i luften, og lander kun for å legge egg. Maten består av flygende insekter, som fuglene fanger i flukt, ofte kloss ved vannflaten eller like over andre typer våtmarksområder. Vann er derfor et betydningsfullt element for artene.

Slekter[rediger | rediger kilde]

Listen med tribus og slekter følger HBW Alive. Norske navn på artene er i henhold til NOF,[2] men navn i parentes er nødvendigvis ikke offisielle.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Chantler, P. (2016). Swifts (Apodidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
  2. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. (2008-05-22). Norske navn på verdens fugler. Norsk navnekomité for fugl (NNKF), 1990-2008. Norsk Ornitologisk Forening

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]