Cypseloidinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cypseloidinae
Rødhalsseiler, Streptoprocne rutila
Nomenklatur
Cypseloidinae
Bonaparte, 1838
Populærnavn
(basale amerikanske seilere)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
InfraklasseModerne nåtidsfugler
HyperordenModerne fugler
OrdenSeilerfugler
FamilieSeilerfamilien
UnderfamilieCypseloidinae[1]
Økologi
Antall arter: 13[1]
Habitat: arielt
Utbredelse: Neotropis
Inndelt i

Cypseloidinae (basale amerikanske seilere) er en av to underfamilier i seilerfamilien. Den består av to slekter, som til sammen inkluderer 13 arter med fugler. Den andre underfamilien er Apodinae. Artene er helst utbredt i Sør- og Mellom-Amerika, men et par arter har også tilhold i det sørlige Nord-Amerika.

Artene karakteriseres av en strømlinjeformet kropp med svært lange og smale vinger. Artene har svært korte og ubrukelige lemmer, som kun er egnet til å holde seg fast med. Fjærdrakten er typisk kamuflasjefarget. Seilere tilhører gruppen med verdens beste flygere, og mange av artene kan holde seg på vingene i måneder i strekk. De både eter, sover og parer seg i luften, og lander kun for å legge egg. Maten består av flygende insekter, som fuglene fanger i flukt, ofte kloss ved vannflaten eller like over andre typer våtmarksområder. Vann er derfor et betydningsfullt element for artene.

Slekter[rediger | rediger kilde]

Listen med slekter følger HBW Alive. Norske navn på artene er i henhold til NOF,[2] men navn i parentes er nødvendigvis ikke offisielle.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Chantler, P. (2016). Swifts (Apodidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
  2. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. (2008-05-22). Norske navn på verdens fugler. Norsk navnekomité for fugl (NNKF), 1990-2008. Norsk Ornitologisk Forening

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]