Viktor Emanuel av Napoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viktor Emanuel av Napoli
Vittorio Emanuele di Savoia (2009).jpg
Født12. feb. 1937[1][2][3]Rediger på Wikidata (85 år)
Napoli, Kongedømmet ItaliaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse GründerRediger på Wikidata
Utdannet ved Institut FlorimontRediger på Wikidata
Ektefelle Marina Doria (1971–)[4]Rediger på Wikidata
Far Umberto II av Italia[5]Rediger på Wikidata
Mor Marie José av Belgia[5]Rediger på Wikidata
Søsken Princess Maria Pia of Savoy, Princess Maria Gabriella of Savoy, Maria Beatrice di SavoiaRediger på Wikidata
Barn Emanuele Filiberto di SavoiaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia, SveitsRediger på Wikidata
Medlem av Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' ordenRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Annunziataordenen, Savoies sivile fortjenstorden, Konstantinordenen, Ordenen vår frues ubesmittede unnfangelse av Vila Viçosa, Order of Saint Peter of Cetinje, Jubileumsmedaljen for 2500-året for grunnleggelsen av det iranske sjahdømmetRediger på Wikidata
Våpenskjold
Viktor Emanuel av Napolis våpenskjold

Viktor Emanuel (it. Vittorio Emanuele Alberto Carlo Teodoro Umberto Bonifacio Amedeo Damiano Bernardino Gennaro Maria) (født 12. februar 1937) er prins av Napoli, overhode av huset Savoia og tronpretendent til Italia. Han er kjent blant italienske monarkister som Viktor Emanuel IV. Han er sønn av Umberto II, den siste kongen av Italia, og prinsesse Marie José av Belgia.

Han bor i Sveits, og besøkte Italia første gang i 2003. Han har tabbet seg ut flere ganger mens han prøvde, i løpet av hele sitt liv, å overbevise italienske politikere å avskaffe en setning i den italienske grunnloven som ikke tillot Savoia-tronarvingene å komme tilbake til Italia: da han ble intervjuet like før nasjonalforsamlingen skulle vedta reformen som ville gitt ham adgang til republikken, på et spørsmål om hva han syntes om raselovene som ble signert av hans bestefar i 1938 svarte han rolig at "de var vel ikke så fryktelige". Intervjuet forsinket reformen, som ble endelig vedtatt så sent som 2003.

I 1978 drepte han Dirk Hamer, en tysk turist, med et geværkule ment til en annen person (han var i beruset tilstand). Noen italienere spøkte at han endelig hadde fått med seg at Savoia-familien hadde blitt sendt i eksil fordi de ikke hadde skutt på tyskerne, men ikke ennå at verdenskrigen var over. Han ble frikjent av franske dommere, men han sa senere "jeg var skyldig [...] men jeg må si jeg lurte dem".

Han var medlem i Propaganda 2, en slags subversiv frimurerorganisasjon som hadde som mål å styrte demokratiet i Italia og innføre en autoritær stat, ledet av Licio Gelli. Han var også en god venn av den iranske sjahen Muhammed Reza Pahlavi, som han drev våpenhandel for.

På den 16. i juni 2006 ble han pågrepet på grunn av korrupsjon og hallikvirksomhet; etterforskningen pågår fortsatt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Kronprinz Victor Emanuel von Savoyen, Munzinger IBA 00000008116, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage, The Peerage person ID p8700.htm#i86995, oppført som Vittorio Emanuele IV di Savoia-Carignano, Crown Prince of Italy[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm2070343, besøkt 17. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Peerage person ID p8700.htm#i86995, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)