Viktor Emanuel av Napoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viktor Emanuel av Napoli
Vittorio Emanuele di Savoia (2009).jpg
Født12. februar 1937[1][2][3]Rediger på Wikidata (83 år)
NapoliRediger på Wikidata
Ektefelle Marina Doria (1971–)Rediger på Wikidata
Far Umberto II av ItaliaRediger på Wikidata
Mor Marie José av BelgiaRediger på Wikidata
Søsken Princess Maria Pia of Savoy, Maria Beatrice di Savoia, Princess Maria Gabriella of SavoyRediger på Wikidata
Barn Emanuele Filiberto, Prince of Venice and PiedmontRediger på Wikidata
Beskjeftigelse GründerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia, SveitsRediger på Wikidata
Medlem av Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' ordenRediger på Wikidata

Viktor Emanuel (it. Vittorio Emanuele Alberto Carlo Teodoro Umberto Bonifacio Amedeo Damiano Bernardino Gennaro Maria) (født 12. februar 1937) er prins av Napoli, overhode av huset Savoia og tronpretendent til Italia. Han er kjent blant italienske monarkister som Viktor Emanuel IV. Han er sønn av Umberto II, den siste kongen av Italia, og prinsesse Marie José av Belgia.

Han bor i Sveits, og besøkte Italia første gang i 2003. Han har tabbet seg ut flere ganger mens han prøvde, i løpet av hele sitt liv, å overbevise italienske politikere å avskaffe en setning i den italienske grunnloven som ikke tillot Savoia-tronarvingene å komme tilbake til Italia: da han ble intervjuet like før nasjonalforsamlingen skulle vedta reformen som ville gitt ham adgang til republikken, på et spørsmål om hva han syntes om raselovene som ble signert av hans bestefar i 1938 svarte han rolig at "de var vel ikke så fryktelige". Intervjuet forsinket reformen, som ble endelig vedtatt så sent som 2003.

I 1978 drepte han Dirk Hamer, en tysk turist, med et geværkule ment til en annen person (han var i beruset tilstand). Noen italienere spøkte at han endelig hadde fått med seg at Savoia-familien hadde blitt sendt i eksil fordi de ikke hadde skutt på tyskerne, men ikke ennå at verdenskrigen var over. Han ble frikjent av franske dommere, men han sa senere "jeg var skyldig [...] men jeg må si jeg lurte dem".

Han var medlem i Propaganda 2, en slags subversiv frimurerorganisasjon som hadde som mål å styrte demokratiet i Italia og innføre en autoritær stat, ledet av Licio Gelli. Han var også en god venn av den iranske sjahen Muhammed Reza Pahlavi, som han drev våpenhandel for.

På den 16. i juni 2006 ble han pågrepet på grunn av korrupsjon og hallikvirksomhet; etterforskningen pågår fortsatt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage, p8700.htm#i86995, Vittorio Emanuele IV di Savoia-Carignano, Crown Prince of Italy
  2. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Kronprinz Victor Emanuel von Savoyen, 00000008116
  3. ^ Internet Movie Database, 17. okt. 2015, nm2070343
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)