Krasjan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Krasjan er en betegnelsen for ordensstjernen som tilhører insigniene for en orden. Ordensstjerner benyttes for høyere grader av en orden, i norsk sammenheng for de to øverste gradene, storkors og kommandør med stjerne, av St. Olavs Orden og Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

I ordensvesenets tidligste periode kunne en krasjan være laget av tøy og påsydd drakten, eventuelt være brodert. Fra begynnelsen av 1900-tallet ble det vanligst med ordensstjerner laget i metall.[1] Størrelsen på ordensstjernen kan variere etter klasse og grad, både i diameter og med hensyn til antall stråler.

Ordensstjerner bæres på brystet.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet kommer fra fransk crachat, «spyttklyse», opprinnelig en betegnelse som av folk fra lavere sosiale sjikt foraktelig ble slynget – liksom en spyttklyse – mot folk med nesa i sky. Ordet er belagt i fransk fra rundt den franske revolusjon i betydningen «dekorasjon».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ordensstjernen» i Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 19.
  2. ^ Jfr. Le Trésor de la langue française, s.v. crachat.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Ordensklasser og -insignier» i Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 19