Viktor Emmanuel II av Italia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Viktor Emmanuel II av Italia
Vittorio Emanuele II ritratto.jpg
Født 14. mars 1820
Torino
Død 9. januar 1878
Roma
Gravlagt Pantheon
Ektefelle Maria Adelaide d'Asburgo-Lorena, Rosa Vercellana
Far Karl Albert av Sardinia
Mor Maria Theresa of Austria
Bror Prince Ferdinand, Duke of Genoa
Barn
Totalt 7
Amadeus I av Spania, Marie-Clotilde de Savoie, Umberto I av Italia, Prince Oddone, Duke of Montferrat, Maria Pia of Savoy, Emmanuel Guerrieri de Mirafiori, Donato Etna
Nasjonalitet Kongedømmet Italia
Religion Den romersk-katolske kirke
Utmerkelser ridder av ordenen Det gylne skinn

Viktor Emmanuel II, Italias første konge, residerte først i Torino.
Viktor Emmanuel II-monumentet i Roma er Italias nasjonalmonument.

Viktor Emmanuel II av Italia (italiensk: Vittorio Emanuele II; født 14. mars 1820, døde 9. januar 1878) var konge av Kongedømmet Sardinia, som omfattet Piemonte, Savoie og Sardinia, fra 1849 til 1861. 18. februar 1861 tok han tittelen Konge av Italia, og ble den første kongen i et samlet Italia. Denne tittelen beholdt han til sin død i 1878.

Liv[rediger | rediger kilde]

Viktor Emmanuel ble født i Torino og var av fyrstehuset Savoia. Han var sønn av Karl Albert av Savoia, som forente kongedømmene Sardinia og Piemonte. Karl Albert gikk til krig mot det østerrikske imperiet (som omfattet det meste av Nord-Italia) i 1848, men ble beseiret i slaget ved Novara året etter. Karl Albert abdiserte, og sønnen Viktor Emmanuel ble konge av Sardinia-Piemonte 24. mars 1849.

Han gikk seirende ut av Andre italienske frigjøringskrig, assistert av Napoleon III av Frankrike, og dette ble innledningen til Italias samling.Ved hjelp av den kunnskapsrike ministeren grev Camillo Benso di Cavour, vokste kongedømmet Sardinia til å omfatte hele Italia (18601870) under Viktor Emmanuels styre.

Gjennom den italienske samlingsprosessen (Risorgimento) ble Viktor Emmanuel II av Savoia til Viktor Emmanuel II av Italia. Han beholdt sitt tidligere nummer selv om han ble den første kongen av Italia, for å fortsette kontinuiteten i Savoia-dynastiet. Dette var ikke populært blant de nylig forente italienerne fra Sør-Italia, som anså samlingen som en Piemontisk maktovertakelse. Han ble også bannlyst fra Den romersk-katolske kirke etter at den italienske hæren angrep Roma og tvang Pave Pius IX til å trekke seg tilbake fra Vatikanbyen.

Ekteskap og barn[rediger | rediger kilde]

I 1842 giftet Viktor Emmanuel seg med sin kusine Maria Adelaide av Habsburg (18221855). Noen av barna de fikk var:

Rosa Teresa Vercellana Guerrieri (med kjælenavn La Rosina) var Viktor Emmanuels elskerinne i en periode. Greven av Mirafiori og Fontanafredda var trolig deres (illegitime) sønn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Viktor Emmanuel II av Italia
Født: 14. mars 1820 Død: 9. januar 1878


Titler som regent
Forgjenger :
Carlo Alberto


Konge av Sardinia
28. juli 184918. februar 1861
Kongedømmet Italia ble stiftet
Kongedømmet Sardinia avviklet
Forgjenger :
ny tittel
Stat opprettet


Konge av Italia
18. februar 18619. januar 1878
Etterfølger :
Umberto I