Maria budskapsdag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Maria Budskapsdag)
Hopp til: navigasjon, søk
Bebudelsen av El Greco

Maria budskapsdag, også kjent som Marimesse, Maria bebudelse og Herrens bebudelse, (latin: Annuntiatio Beatæ Mariæ Virginis) har tradisjonelt vært en viktig merkedag i kirkeåret. Den markerer hendelsen som er omtalt i Lukas-evangeliet 1. kapittel, versene 26–56, da erkeengelen Gabriel kom til jomfru Maria og bebudet Jesu fødsel.

Datoen[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig har denne dagen blitt feiret den 25. mars, som er 274 dager før jul, jevnfør det gamle navnet Conceptio Christi. Ut fra denne datoen ble da Jesus født etter 39 fullgåtte uker pluss én dag, det vil si én uke før termin etter dagens tabeller.[1] Dagen ble feiret som nyttårsdag i deler av Europa fram til 1582, men nyttår ble flyttet til 1. januar i forbindelse med overgangen til den gregorianske kalenderen. I Storbritannia (utenom Skottland, som innførte 1. januar som nyttårsdag i 1600) og koloniene, deriblant det senere USA, ble offisielle dokumenter datert med årsskifte 25. mars helt fram til 1752.

Bevegelig helligdag[rediger | rediger kilde]

Maria budskapsdag
Maleri av Melozzo da Forlì som skildrer Maria budskapsdag

Ettersom den 25. mars ofte faller i påskeuken, har man laget regler for å flytte Maria budskapsdag til en passende dato da den kunne markeres på behørig vis. I Christian den Femtes Norske Lov av 1687 fastslås det at «Mariæ Bebudelsis Dag […] skal holdis paa Palme-Løverdag, dersom den indfalder paa Palme-Søndag, eller derefter».[2] Det betyr at dersom lørdag før palmesøndag falt på den 25. mars eller tidligere, skulle Maria budskapsdag feires denne dagen. Etter festdagsreduksjonen av 1770 ble Maria budskapsdag lagt permanent til 5. søndag i fasten. I 1977 ble den i Den norske kirke lagt til søndagen nærmest 25. mars, dvs. den søndagen som faller mellom 22. og 28. mars, med unntak av de år da denne søndagen er Palmesøndag eller Påskedag. I så fall legges Maria budskapsdag til 5. søndag i faste.[3] Dette medfører at dagen faller på følgende datoer:

  • søndag 26. mars 2017
  • søndag 18. mars 2018

Den katolske kirke feirer fortsatt dagen den 25. mars, med følgende unntak: «Hvis dagen faller i Den stille uke eller Påskeuken, feires den mandag etter Hvitesøndag, 2. søndag etter påske. Faller den sammen med en fastesøndag, feires den mandagen etter.»[4]

Den gresk-ortodokse kirke feirer alltid dagen den 25. mars.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]