Ivar Asbjørn Følling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivar Asbjørn Følling
Født23. august 1888[1]Rediger på Wikidata
SteinkjerRediger på Wikidata
Død24. januar 1973Rediger på Wikidata (84 år)
Utdannet ved Universitetet i Oslo, Norges tekniske høgskoleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kjemiker, professor, genetiker, legeRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien, Det Norske Videnskaps-AkademiRediger på Wikidata
Utmerkelser Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning, matematisk-naturvitenskaplig klasse (1949), Gunnerusmedaljen (1966)Rediger på Wikidata
Våpenskjold
Ivar Asbjørn Føllings våpenskjold

Ivar Asbjørn Følling (født 23. august 1888Kvam (i dag en del av Steinkjer), død 24. januar 1973) var en prisbelønt norsk lege og kjemiker som oppdaget sykdommen Føllings sykdom.[2]

Følling gikk folkeskole i hjembygda, og han avla examen artium ved Trondheim katedralskole. Etter gymnaset studerte han kjemi ved Norges tekniske høyskole i Trondheim, og tok eksamen som sivilingeniør i 1916. Han dro så til Universitetet i Kristiania, der han studerte medisin, samtidig som han underviste i kjemi ved universitetets odontologiske fakultet. Etter medisinsk embetseksamen i 1922 fortsatte han sin undervisning.

Under de følgende år reiste han meget, tok stillinger som assisterende lege og videreutdannet seg i England, Danmark og USA. I 1929 tok han doktorgraden. Han fikk så et forskningsstipendium og dro til Wien.

Han var professor i ernæringsfysiologi ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo fra 1932 til 1935. Det var på denne tiden, i 1934, at han utforsket og beskrev Føllings sykdom.

Han ble så professor i fysiologi ved Norges veterinærhøgskole. Fra 1953 til sin pensjonering i 1958 var han professor i biokjemi og ledende lege ved sentrallaboratoriet ved Rikshospitalet i Oslo.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ WhoNamedIt.com, 9. okt. 2017, Ivar Asbjørn Følling, 2400
  2. ^ (no) Ivar Asbjørn Følling i Store norske leksikon