Ankenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 68°25′18,2″N 17°21′54,4″Ø

Ankenes
Ankenes
Ankenes kirke fra 1842.
Foto: Trond Laksaa / Kirkenorge.no
Land Norge Norge
Fylke Nordland
Kommune Narvik
Postnummer 8520 Ankenes

Ankenes, tidligere også Ankenesstrand, er en del av tettstedet Narvik i Nordland fylke. Ankenes ligger på sørsiden av Beisfjorden som skiller stedet fra Narvik by. Ankeneser av mange definert som en del av Narvik by, deriblant definerer Statistisk sentralbyrå Ankenes som en del av Narvik tettsted. Narvik tettsted inkl. Ankenesstrand har 13 927 innbyggere (pr. 1. januar 2009).

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Ankenes kommer fra gammel «Anki» som var et vanlig kallenavn for Arnkjell. For å skille tettstedet fra kommunen Ankenes, ble endelsen -strand lagt til navnet. I dag er Ankenes en del av Narvik kommune samtidig som at loven om at et kommunesenter ikke kan hete det samme som kommunen, er borte. Derfor har det vært i lengre tid jobbet med å tilbakeføre det gamle navnet på tettstedet, Ankenes. I praksis var det i lang tid kun Posten som brukte Ankenesstrand, mens Statens vegvesen valgte å skilte tettstedet med Ankenes. I 2011 gjorde Narvik kommune et vedtak om å endre stedsnavnet fra Ankenesstrand til Ankenes. I ettertid fattet også Posten vedtak om å endre poststedsnavnet til Ankenes.[når?]

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Ankenes ligger på sørsiden av Beisfjorden. Bebyggelsen ligger langs en lang skråning opp mot Ankenesfjellet som strekker seg helt fra Emmenestangen i vest (ikke langt unna Håkvik) til Millerjordnes i øst hvor E6 krysser Beisfjorden over Beisfjordbrua. Denne beliggenheten har gitt Ankenes kallenavnet «Skråninga».

E6 er hovedåren gjennom Ankenes som følger strandkanten til Beisfjorden hele strekningen gjennom Ankenes fra Emmenestangen i vest og til Beisfjordbrua i øst. Tidligere gikk E6 gjennom selve sentrumet, men under en etappevis utbygging på 1980-tallet, ble E6 lagt langs strandkanten av Beisfjorden, og dermed også et stykke unna den største bebyggelsen på Ankenes.