Hopp til innhold

Ankenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ankenes
Ankenes kirke fra 1842.
Foto: Trond Laksaa / Kirkenorge.no
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneNarvik
Ligger vedOfotfjorden
Beisfjorden
Postnummer8520 Ankenes
Høyde o.h.25 meter
Kart
Ankenes
68°25′16″N 17°22′51″Ø

Ankenes, tidligere også Ankenesstrand, regnes av Statistisk sentralbyrå som en del av tettstedet Narvik i Nordland fylke. Ankenes ligger på sørsiden av Beisfjorden som skiller stedet fra Narvik by. Ankenes oppfattes av innbyggerne normalt å inkludere Ankenesstrand (indre og ytre), Stranda og Emmenes/strekningen Millerjord - Emmenes. Narvik tettsted inkl. Ankenes hadde 14 051[1] innbyggere (pr. 1. januar 2023), Ankenes hadde 3 006 innbyggere[2] pr 1. januar 2022.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Ankenes kommer fra gammel «Anki» som var et vanlig kallenavn for Arnkjell. For å skille tettstedet fra kommunen Ankenes, ble endelsen -strand lagt til navnet. I dag er Ankenes en del av Narvik kommune samtidig som at loven om at et kommunesenter ikke kan hete det samme som kommunen, er borte. Derfor har det vært i lengre tid jobbet med å tilbakeføre det gamle navnet på tettstedet, Ankenes. I praksis var det i lang tid kun Posten som brukte Ankenesstrand, mens Statens vegvesen valgte å skilte tettstedet med Ankenes. I 2011 gjorde Narvik kommune et vedtak om å endre stedsnavnet fra Ankenesstrand til Ankenes. I ettertid fattet også Posten vedtak om å endre poststedsnavnet til Ankenes.[når?]

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Ankenes ligger på sørsiden av Beisfjorden. Bebyggelsen ligger langs en lang skråning opp mot Ankenesfjellet som strekker seg helt fra Emmenestangen i vest (ikke langt unna Håkvik) til Millerjordnes i øst hvor E6 krysser Beisfjorden over Beisfjordbrua.

E6 er hovedåren gjennom Ankenes som følger strandkanten til Beisfjorden hele strekningen gjennom Ankenes fra Emmenestangen i vest og til Beisfjordbrua i øst.

Landskapet på Ankenes fra Millerjord til Båtberget er varierende, fra bratte terreng på Millerjord og Nyborg via skogskledte lier i bakkene ovafor Ankenes sentrum og Ankenesstranda/Stranda. Disse skogklette og slakke områdene deles av Risnakken, også kalt Ramneberget, bak Ankenes kirke. Vest for Stranda danner Hatteberget et markert skille mellom Ankeneslia i øst og landskapet i vest mot Emmenestangen. Dette området skifter fra skogslier nær Hatteberget til et bergaktig område på selve Tangan.[trenger referanse]

Ankenes strandsone vest for Risnakken, sett østover mot Fagernesfjellet (Narvik), dato ukjent

Ankenes Skiklubb og Ankenes Alpinklubb drifter lysløype og alpinanlegg. Det er tallrike stier og utfartsområder i skogsiden ovenfor bebyggelsen og opp til Ankenesfjellet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Strandsonen fra Millerjord til Båtberget er historisk sett det viktigste kjennetegn ved Ankenes. Havneområdet var den sentrale kommunikasjonsområde mellom befolkningen på Narvikhalvøya og Ankenessiden. Kommunikasjonsmiddel var nordlandsbåter med landingsplasser i den langstrakte Ankenesfjæra fra Millerjord til Båtberget. Ankenesværinger med arbeid i Narvik rodde til arbeidet. Etterhvert ble det opprettet fergeforbindelse mellom Ankenes og Narvik. Den første brua mellom Millerjord og Fagernes var ei trebru bygd i 1943.[trenger referanse]

Ankenes, øst for Risnakken, 1952–1953

Tidligere gikk E6 gjennom selve sentrumet. Ny E6 gjennom Ankenes ble tatt i bruk i 1987 og flyttet trafikken unna den største bebyggelsen på Ankenes. Det eneste urørte strandsonen som er igjen fra tiden da kommunikasjon foregikk med robåt, er Ankenesleira, ei naturlig fjære vest for naustene, og tilhørende badeområder.

Kontrovers om Ankenesleira[rediger | rediger kilde]

I 2010 begynte Narvik kommune planlegging av utfylling av Ankenesleira med tilhørende omregulering til industriformål.[3] Planene møtte stor lokal motstand,[4] og Fylkesmannen i Nordland opphevet vedtaket som ugyldig med følgende begrunnelse:

Ankenesleira sett fra småbåthavna på Ankenes mot Fagernesfjellet.

"Etter Fylkesmannens vurdering er barn- og unges rettigheter ikke tilstrekkelig ivaretatt i planprosessen. De er ikke tilstrekkelig hørt og gitt anledning til å medvirke. Vi mener også at hensynet til barn ikke er tilstrekkelig fremhevet i kommunens vedtak og saksframlegg."[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ «04317: Grunnkretsenes befolkning (G) 1999–2022-PX-Web SSB». SSB (norsk). Besøkt 15. november 2022. 
  3. ^ Narvik Bystyre sak 112/14, 18. desember 2014
  4. ^ «-Vedtaket er ugyldig». Fremover. 2. januar 2015. s. 4-5. 
  5. ^ Fylkesmannen i Nordland sak 2010/7808, 29. september 2015