Anita Roddick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anita Roddick
Født23. okt. 1942[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Littlehampton[5]
Død10. sep. 2007[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (64 år)
Chichester
BeskjeftigelseForretningsdrivende, kvinnesaksforkjemper, organisasjonsgrunnlegger Rediger på Wikidata
Utdannet vedBath Spa University
Worthing High School
BarnSam Roddick
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserKommandør av Order of the British Empire (2003)[6]
Audubon Medal (1993)
Offiser av Den britiske imperieordenen (1988)[6]

Anita Lucia Roddick (født 23. oktober 1942, død 10. september 2007) var grunnleggeren av The Body Shop – et britisk kosmetikkselskap som produserer og driver detaljhandel av skjønnhets- og velværeprodukter som var førende for utviklingen av etisk forbruk. Selskapet var et av de første til å forby ingredienser som hadde blitt testet på dyr, og et av de første til å fremme solidarisk handel med utviklingsland.

Roddick var også en aktivist og var en aktiv pådriver i miljøverns- og sosiale spørsmål. Hun var blant annet involvert i Greenpeace og det britiske tidsskriftet The Big Issue. I 1990 grunnla hun Children On The Edge – en veldedig organisasjon for å hjelpe vanskeligstilte barn i Øst-Europa og Asia.

Roddick fikk i 2004 diagnosen skrumplever forårsaket av Hepatitt C, og etter at hun gikk ut i media med dette begynte hun å fremme arbeidet til Hepatitis C Trust (på norsk: «Hepatitt C stiftelsen»).[7]

I 2003 ble hun utnevnt til Dame Commander av Order of the British Empire og derved adlet av Elisabeth II av Storbritannia. Hun fikk da rett til å føre tiltaleformen Dame foran sitt navn og rett til å føre bokstavene DBE etter navnet.

Familiebakgrunn[rediger | rediger kilde]

Roddick ble født Anita Lucia Perilli 23. oktober 1942, i et bomberom i Littlehampton. Hun var en av 4 søsken i en italiensk-jødisk familie. Familien hennes hadde flyktet fra Napoli rett før utbruddet av andre verdenskrig. Moren, Gilda, drev en kafé og hadde for å vane å resirkulere avfall. Anita gikk på skole ved St Amy's Convent og senere på Maude Allen Secondary Modern School. Foreldrene hennes ble skilt da hun var åtte år gammel, og moren giftet seg siden på nytt med hennes tidligere manns fetter, Henry, som døde av tuberkulose etter bare noen få års ekteskap.[8] Det var ikke før Roddick var 19 år gammel at moren fortalte henne at Henry var den biologiske faren til Anita og broren, men ikke de to søstrene. Før dette hadde Roddick trodd at morens første ektemann var hennes biologiske far.

Etter at hun var ferdig med skolen, begynte hun på Bath College of Higher Education (i dag kalt Bath Spa University), og hun reiste mye før hun introdusert til Gordon Roddick av sin mor. Gordon og Anita giftet seg i 1970. Paret åpnet en restaurant og siden et hotell. Innen de giftet seg hadde de allerede rukket å få et barn, og Anita var gravid med barn nummer to. Roddick jobbet en tid for FN, og gjennom dette arbeidet reiste hun mye og traff en rekke folk fra mange forskjellige kulturer. Hun gunnla The Body Shop i Brighton i 1976. Den første butikken var veldig enkel og hadde fra starten av bare et utvalg på 15 varer. Dagens The Body Shop har et utvalg på over 300 produkter.[trenger referanse]

The Body Shop[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: The Body Shop

Roddick grunnla den første Body Shop-butikken med tanke på å fø seg selv og hennes to barn, Sam og Justine, mens ektemannen var i USA. Idéen var å realisere noen av idéene hun hadde fått da hun stadig var på reisefot for FN. Hun åpnet butikk nummer to seks måneder senere. Etter at ektemannen, Gordon, kom tilbake tok han del i driften av virksomheten. I 1991 hadde The Body Shop vokst til å omfatte 700 filialer, og Roddick ble tildelt utmerkelsen The 1991 World Vision Award for Development Initiative Award.[9]

I 2004 hadde The Body Shop kommet opp i 1980 butikker, med over 77 millioner kunder over hele verden. Selskapet ble kåret til det 2. mest pålitelige merke i Storbritannia, og det 28. mest pålitelige i verden.

17. mars 2006 kjøpte L'Oréal The Body Shop for 652 millioner pund.[10] Dette skapte stor kontrovers på grunn av at L'Oréal er involvert i dyreforsøk og fordi selskapet er deleid av Nestlé som har blitt kritisert for sin behandling av produsenter i u-land. Roddick uttalte seg direkte om dette i et intervju med The Guardian[10] der hun forklarte at hun så på seg selv som en trojansk hest, som ved å selge virksomheten sin til et svært selskap ville få anledning til å påvirke beslutningene det tar. Roddick skulle også jobbe med selskapet 25 dager i året og i den forbindelse ha muligheten til å komme med innspill i beslutningsprosessen.

Veldedighetsarbeid[rediger | rediger kilde]

Roddick var kjent for å være en forkjemper for miljøspørsmål og var medlem av tankesmien Demos sitt rådgivende organ. Children On The Edge (COTE) er en organisasjon som Roddick stiftet i 1990, etter at hun hadde besøkt hjem for foreldreløse barn i Romania.

Etter å ha bevitnet forholdene disse romanske barna levde under dannet hun COTE for å hjelpe til med å håndtere denne krisen, og jobbe for avinstitusjonalisering for disse barna i løpet av deres tidlige leveår. COTE fokuserer på vanskeligstilte barn som har blitt rammet av konflikter, naturkatastrofer, funksjonshemming og hiv/aids.

13. desember 2005 rapporterte National Post at Roddich hadde besluttet å gi bort formuen sin, til en verdi av rundt 51 millioner pund.[10]

Sykdom[rediger | rediger kilde]

14. februar 2007 avslørte Roddick at hun hadde fått diagnosen Hepatitt C. 30. august samme år var Roddick gjest i en episode av det direktesendte TV-programmet Doctor, Doctor, som ble sendt på channel five i Storbritannia, der hun snakket om sykdommen med programvert og allmennpraktiserende lege Mark Porter.

På direkten forklarte hun at hun helt uventet fikk diagnosen Hepatitt C i 2004, etter en rutinemessig blodprøve som var påkrevd i forbindelse med en livsforsikring. Blodprøven indikerte unormal leverfunksjon, og det ble etter påfølgende blodprøver fastslått at hun var infisert med Hepatitt C. Hun foklarte at hun hadde hatt en stor blodoverføring i 1971, etter at hun hadde født sin yngste datter, og at hun var overbevist om at det var slik hun ble smittet. Denne blodoverføringen ble utført rundt 20 år før de begynte å sjekke blodgivere for Hepatitt C i Storbritannia. Hun fortalte videre at hun som følge av dette hadde utviklet skrumplever, og at de vanligste symptomene var kløe og dårlig konsentrasjon. Roddick nevnte såvidt at behandling med interferon passet dårlig for henne. Videre forklarte hun at hun holdt seg aktiv og i god form, og at hun to ganger i året gikk til polikliniske sykehusbesøk i Southampton, i tillegg til at hun var under utredning av levertransplantasjonsgruppen ved Addenbrooke's-sykehuset i Cambridge.

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Anita Roddick døde av et akutt og kraftig hjerneslag rundt halv syv på kvelden 10. september 2007, etter å ha blitt innlagt ved St Richard's Hospital i Chichester den foregående ettermiddagen med kraftig hodepine.

Utvalgte utmerkelser[rediger | rediger kilde]

 • 1984 – Veuve Clicquot Business Woman of the Year
 • 1988 – Offiser av Order of the British Empire (OBE)
 • 1988 – Æresdoktorat fra University of Sussex
 • 1991 – Center for World Development Education's World Vision Award, USA
 • 1993 – Banksia Foundation's Australia Environmental Award
 • 1993 – Mexican Environmental Achiever Award
 • 1993 – National Audubon Society Medal, USA
 • 1994 – Botwinick Prize in Business Ethics, USA
 • 1994 – University of Michigans Annual Business Leadership Award, USA
 • 1995 – Women's Business Development Center's First Annual Woman Power Award, USA
 • 1996 – Women's Center's Leadership Award, USA
 • 1996 – The Gleitsman Foundation's Award of Achievement, USA
 • 1997 – FNs miljøprograms Honouree, Eyes on the Environment
 • 1999 – British Environment & Media Award
 • 1999 – Chief Wiper-Away of Ogoni Tears, Movement for the Survival of the Ogoni People, Nigeria
 • 2001 – International Peace Prayer Day Organisation's Woman of Peace
 • 2003 – Dame Commander av Order of the British Empire (DBE)
 • 2004 – Æresdoktorat, The Sage Colleges

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • Roddick, Anita – The Body Shop Book – Macdonald, 1985 (ISBN 0-356-10934-8)
 • Roddick, Anita – Mamatoto: the Body Shop Celebration of Birth – Virago, 1991 (ISBN 1-85381-421-0)
 • Roddick, Anita – Take it personally: How globalization affects you and powerful ways to challenge it – Anita Roddick Books, 2004
 • Roddick, Anita – Troubled Water: Saints, Sinners, Truth and Lies about the Global Water Crisis – Anita Roddick Books, 2004 (ISBN 0-9543959-3-X) (med Brooke Shelby Biggs)'
 • Roddick, Anita – Business as Unusual – Anita Roddick Books, 2005 (ISBN 0-9543959-5-6) (Siste utgave)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Dame Anita Roddick, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Anita-Roddick, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000022815, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ The International Who's Who of Women 2006[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b Who's Who, Who's Who UK-ID U32970[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ «Celebrity Health - Anita Roddick» (engelsk). BBC News. 15. juli 2007. Besøkt 4. april 2008. 
 8. ^ Matthew Bannister (14. september 2007). «Last Word - Anita Roddick» (engelsk). BBC News. Besøkt 4. april 2008. 
 9. ^ «World Vision Award for Development Initiative – Anita Roddick» (engelsk). Worldaware. 1991. Arkivert fra originalen 27. september 2007. Besøkt 10. april 2008. 
 10. ^ a b c Claudia Cahalane (3. november 2006). «'I believe they are honourable and the work they do is honourable'» (engelsk). Guardian News and Media Limited. Besøkt 18. april 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]