The Body Shop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
BransjeDetaljhandel, kosmetikk
Eier(e)Natura Cosméticos
MorselskapNatura Cosméticos (2017–)
L'Oréal (20062017)
HovedkontorLittlehampton
Grunnlegger(e)Anita Roddick
Antall ansatte 10 000
Nettsted Offisielt nettsted

The Body Shop International plc, bedre kjent som The Body Shop, som er et registrert varemerke for virksomheten, har over 2 000 butikker i over 50 land. Virksomheten er verdens nest største innen kosmetikk-franchise, nest etter brasilianske O Boticario. Selskapet, som har sitt hovedkvarter i Littlehampton i England, ble stiftet av Anita Roddick og er kjent for sine plantebaserte kosmetikkprodukter som strekker seg over et vidt spekter med produkter som blant annet Body Butter, Peppermint Foot Lotion og Hemp. The Body Shop har i sin markedsføring og reklame sterkt profilert sin støtte til et bredt spekter av sosiale og etiske stridsspørsmål over hele kloden.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1970 var Anita Roddick på besøk i San Francisco-området, og fant en butikk på Telegraph Avenue i Berkeley som solgte shampoo og hudpleieprodukter. Butikken, som var startet av to lokale gründere, var kalt The Body Shop, og viste omtanke for miljøet og tilbød kundene rabatter for å ta med seg sine egne flasker istedenfor å ta med nye fra butikken.

27. mars 1976 åpnet den første The Body Shop-butikken i 22nd Kensington Gardens i Brighton i England. Roddick startet foretaket for å ha et levebrød for seg og de to døtrene, mens ektemannen, Gordon, var på vandring gjennom Amerika.

Det finnes mange historier rundt starten av virksomheten, blant annet at den åpnet ved siden av et begravelsesbyrå, som klaget navnet The Body Shop inn for byrådet. Den lokale veddemålsagenten tok veddemål på hvor lenge det ville vare før The Body Shop måtte stenge. På grunnlag av denne motstanden skrev Roddick et brev til byrådet der hun forklarte at hun var en husmor med to barn som kun hadde dette som sitt levebrød. Den opprinnelige logoen ble designet av en kunststudent, Jeff Harris, som fikk 20 pund for jobben.

I 2006 overtok L'Oréal kosmetikkjeden for 652 millioner pund.

Sosial aktivisme[rediger | rediger kilde]

The Body Shop begynte tidlig å reflektere Roddicks aktivisme, gjennom oppslaget som var å finne i butikkvinduene med forespørsel om donasjoner til veldedige organisasjoner og arrangementer i lokalsamfunnet. Roddick kritiserte det hun betraktet som mangel på miljøhensyn fra industrien og tradisjonelle synspunkter på skjønnhet, og siktet mot å endre vanlig praksis i forretningslivet. Roddick uttalte: «For me, campaigning and good business is also about putting forward solutions, not just opposing destructive practices or human rights abuses.»

I 1986 inngikk The Body Shop en allianse med Greenpeace for sammen å kjempe for å stanse hvalfangst, til tross for en viss bekymring blant franchisetakerne om at ledelsen var i ferd med å bli for politisk. I 1990 hadde Roddick, etter uenighet med Greenpeace, droppet Greenpeace til fordel for Friends of the Earth.

Selskapet fremmer også verdier slik som solidarisk handel, noe som reflekterer The Body Shops uttalte praksis om å handle med trengende samfunn og gi dem en rettferdig pris for naturlige ingredienser eller håndverk som de kjøper fra disse, ofte marginaliserte, landene. Siden The Body Shop startet med solidarisk handel i 1986 har selskapet funnet mange handelspartnere i over 24 forskjellige land. Dette programmet har forøvrig blitt kritisert fra enkelte andre som driver solidarisk handel.

The Body Shop Foundation[rediger | rediger kilde]

The Body Shop Foundation er en veldedig stiftelse knyttet til The Body Shop International Plc. Stiftelsen får årlige tilskudd fra selskapet gjennom forskjellige pengeinnsamlingsaksjoner. Stiftelsen støtter nyskapende globale prosjekter innenfor områdene sivile rettigheter, menneskerettigheter, beskyttelse av miljøet og dyrebeskyttelse.

Stiftelsen ble opprettet i 1990 for å samle alle veldedige donasjoner fra The Body Shop. Per dags dato har stiftelsen skjenket over £9,5 millioner i tilskudd til veldedige formål.

Produkter[rediger | rediger kilde]

The Body Shop fører en lang rekke produkter for kropp, ansikt, hår og hjem. I juni 2007 ble The Body Shop 100% vegetariansk, selv om enkelte produkter fremdeles inneholder ingredienser som bivoks, noe som forhindrer selskapet fra å bli fullstendig vegansk.

Innen utgangen av 2008 er det forventet at 65% av selskapets produkter vil inneholde ingredienser fra solidarisk handel. Selskapet brukte over 12 millioner USD på solidarisk handel-ingredienser i 2006.

The Body Shop i Norge[rediger | rediger kilde]

The Body Shop i Norge drives på franchaisebasis og eies av A. Christensen Engross (ACE). The Body Shop i Norge har flere ganger vært i medias søkelys på grunn av arbeidsrettssaker og tidligere ansatte som har stått frem med sine syn på bedriften slik den drives i Norge.[1]. The Body Shops hovedkontor i Norge har på sin side avvist kritikken[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Under falsk flagg Arkivert 2. juni 2014 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 5. juni 2014. Besøkt 1. juni 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]