Angry Birds Filmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Angry Birds (film)»)
Angry Birds Filmen
orig. The Angry Birds Movie
Generell informasjon
GenreFilmkomedie, familiefilm, actionfilm, fantasyfilm, animasjonsfilm
Utgivelsesår2016
NasjonalitetFinland, USA
Lengde95 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiClay Kaytis,[1] Fergal Reilly[1] Rediger dette på Wikidata
ManusJon Vitti Rediger dette på Wikidata
Basert på
MusikkHeitor Pereira Rediger dette på Wikidata
KlippKent Beyda Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Medvirkendeingen Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride, Martin Short, Nathan Lane, Peter Dinklage, Keegan-Michael Key, Bill Hader, Tony Hale Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapRovio Entertainment, Columbia Pictures[2] Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Warner Bros. Pictures
InterCom[3]
Netflix
Budsjett73 000 000 USD[4] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning352 333 929 USD (globalt)[5] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)20. mai 2016 (USA)
12. mai 2016 (Tyskland, Ungarn)[6][7][3]
20. mai 2016 (Kina)
OppfølgerAngry Birds Filmen 2 Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Angry Birds Filmen [sic][8] er en amerikansk-finsk animasjonsfilm fra 2016. Filmen er regissert av Clay Kaytis og Fergal Reilly, skrevet av Jon Vitti, og har Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride, Bill Hader, Maya Rudolph og Peter Dinklage som hovedstemmer.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på videospillet med samme navn, og hadde kinopremiere i Norge 13. mai 2016. Den er produsert i USA, men er finansiert fullt ut av spillets skaper, det finske selskapet Rovio Entertainment, i håp om å satse innen filmbransjen de kommende årene dersom filmen blir en suksess.[9]

Handling[rediger | rediger kilde]

Red er en sint fugl, og er utstøtt fra de andre fuglene ved Bird Island på grunn av sitt temperament og enorme sorte øyebryn. Når hans sinne forårsaker for tidlig klekking av et annen fugleegg, blir Red dømt til å gjennomføre kurs for sinne-håndtering, som er den aller høyeste straffen som er tillatt på øya. Hans klassekamerat Chuck, som er hyperaktiv og kan bevege seg i høy hastighet, og Bomba, som kan forårsake eksplosjoner med sitt sinne og frykt, forsøker å bli venn med ham, men Red unngår dem.

En dag legger en ny båt til kai ved øya, som skader Reds hjem. Fuglene hilser på to grønne griser, kaptein Leonard og hans assistent Ross, som påstår at de er fredelige oppdagelsesreisende. Grisene introduserer fuglene for sine innovasjoner. Men Red mistenker grisens motiver, og sniker seg inn på Leonards båt hvor han oppdager flere griser gjemt under dekk, noe som strider mot Leonards påstand om at det bare var ham og Ross der. Red rekrutterer Chuck og Bomba for å finne Mighty Eagle, beskytteren av Bird Island og den eneste fuglen på øya som kan fly, men som ikke er blitt sett på mange år.

De finner Mighty Eagle på toppen av Eagle Mountain, men oppdager at han ikke har fløyet på årevis, og at han nå er overvektig, selvopptatt og er en slabbedask. Red oppdager at mistankene hans var korrekt når han oppdager grisene som planter dynamitt på øya, og han innser at de planlegger å stjele fuglenes egg samtidig som de andre fuglene distraheres. Red ber Mighty Eagle hjelpe dem, men han nekter. Red forsøker å varsle de andre fuglene, og stoppe grisene.

Men grisene slipper unna med alle fugleeggene deres, aktiverer dynamitten og ødelegger hele landsbyen. De andre fuglene beklager til Red fordi de ikke hørte på ham tidligere. Red tilgir dem, og de legger en plan for å følge etter grisene til Piggy Island. Fuglene oppdager at grisene bor i en inngjerdet by kontrollert av Leonard, hvis fulle navn er kong Leonard Mudbeard. Alle eggene befinner seg på et slott i sentrum av byen. Red, Chuck og Bomb infiltrerer slottet, og oppdager at grisene planlegger å senke eggene ned i en gigantisk gryte, koke dem og spise opp alle eggene.

Ved hjelp av Mighty Eagle, som har ombestemt seg, lykkes Red og følget å redde eggene, men Leonard legger en ny plan for å få tak i dem.

Oppfølger[rediger | rediger kilde]

I 2019 kom oppfølgeren Angry Birds Filmen 2

Rolleliste (stemmegivere)[rediger | rediger kilde]

Original versjon[rediger | rediger kilde]

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.hollywoodreporter.com/review/angry-birds-movie-film-review-891692.
  2. ^ "‘The Angry Birds Movie’: Film Review"; The Hollywood Reporter; forfatternavn: Leslie Felperin; utgivelsesdato: 7. mai 2016; besøksdato: 11. mai 2022.
  3. ^ a b nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ http://www.latimes.com/entertainment/envelope/cotown/la-et-ct-angry-birds-sony-20160517-snap-story.html; besøksdato: 28. juli 2016.
  5. ^ https://www.boxofficemojo.com/movies/?id=angrybirds.htm; besøksdato: 9. mars 2019.
  6. ^ Kinopolis, verkets språk tysk, www.mathaeser.de, besøkt 21. juli 2016[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 17. august 2016[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ «The Angry Birds Movie, film fra 2016, Regi: Fergal Reilly, Clay Kaytis». filmfront.no. Besøkt 15. juli 2019. 
  9. ^ Helsingin Sanomat: The Angry Birds Movie may turn Rovio from a games company into a film studio – “Designed in Finland, made in America”

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]