Andreas Haavoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Haavoll
Født25. september 1869
Ørsta
Død6. mars 1958[1] (88 år)
Beskjeftigelse Journalist
Nasjonalitet Norge

Andreas Haavoll (født 25. september 1869 i ØrstaSunnmøre, død 6. mars 1958)[2][3] var en norsk journalist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Etter å ha bestått mellomskoleeksamen på Hambros skole i Bergen, startet han i 1888Hamar Lærerskole. Han tok eksamen i 1890.

Bankansatt, lærer[rediger | rediger kilde]

I årene 1890-93 var han ansatt ved Sandsvær Sparebank i Kongsberg. Ved siden av denne jobben underviste han ved en privatskole i Evju i Sandsvær. I denne tiden begynte han å skrive for Kongsberg Blad. I årene som fulgte var han lærer i Ulefoss, Eidskog og Langesund.

Journalist[rediger | rediger kilde]

I Langesund var han med å grunnlegge Brevikposten, og leverte journalistisk stoff til avisen i perioden 189799.

I 1899 fikk han post som lærer i Kristiansund. Der ble han involvert i en målstrid. Som ihuget nynorskforkjemper møtte han sterk motbør. Riksmålsmannen «Jonas Hestnes og hans disiplar [laga] pipesjau åt meg i tre heile dagar», sa han siden om dette.

1910 flyttet han til hovedstaden, da han gikk inn som medeier og forretningsfører for nynorskavisen Den 17de Mai. Da redaktøren Rasmus Steinsvik dødde i 1913, ble Haavoll redaktør. I årene fram til 1917 hadde han denne stillingen, periodevis alene, periodevis sammen med andre. Han trakk seg så ut av dette tiltaket.

Haavoll var ansvarlig utgiver av Norsk Barneblad fra 1912. Fra 1916 heilt fram til 1956 var han redaktør for bladet. De to første årene delte han stillingen med Arne Falk, årene 194954 med Øyvind Dybvad. Nesten hele denne tiden drev han Norsk Barneblads Forlag, som gav ut mange barnebøker på nynorsk.

Haavoll var aktivt med i de fleste nynorsk-tiltak i Oslo. Etterhvert ble han utnevnt til æresmedlem i Noregs Mållag, og i Det Norske Samlaget. I sin tid, (1913), var han blant grunnleggerne av Det norske teatret.

Han var bosatt på Stabekk i Asker i Akershus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]