Norsk Barneblad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norskt Barneblad nr.1, 1894

Norsk Barneblad er et blad for barn på nynorsk. Det kommer per 2017 med 11 nummer i året og er beregnet på barn fra åtte år og oppover.

Bladet ble grunnlagt av Kristen Stalleland i 1887 og ble i begynnelsen kalt Sysvorti (dialektord for svarttrost), men ble omdøpt til Norskt Barneblad i 1891. Svarttrosten er fremdeles i bruk som maskot i bladet. Bladet ble utgitt i Grimstad 1887–1902, i Oslo 1902–64, i Larvik 1964–91, deretter i Oslo. Det utgis av en frittstående stiftelse og bringer variert stoff for barn, bl.a. tegneserier (mest kjent er Smørbukk som siden 1938 har hatt fast plass på baksiden av bladet).

SitatNorsk Barneblad var på fleire måtar banebrytande for si tid. Ikkje berre var bladet tidleg ute med å gje barn lesestoff på nynorsk. Bladet markerte seg også ved å ta barn på alvor. Heilt sidan starten har barn fått skriva inn og få eigne ting på trykk. Eigne «skriftstykke» vart dei første innlegga kalla. Her sende barna inn brev og små forteljingar om korleis dei hadde det i kvardagenSitat
– Nana Rise-Lynum, redaktør av Norsk Barneblad[1]

Norsk Barneblad gir også ut juleheftene Juletre, Tuss og Troll og Smørbukk.

Nana Rise-Lynum er redaktør (per 2017). Blant tidligere medarbeidere kan nevnes Inger Hagerup og Aslaug Låstad Lygre . Vidar Lund (Noregs Ungdomslag) er styreleder i Norsk Barneblad. Kristian Fjellanger (Noregs Ungdomslag) er ordfører i rådet for bladet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nationen, 3. mars 2007, s. 28 (trykt utgave)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]