Forbrukerinspektørene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Forbrukerinspektørene (eller FBI forbrukerinspektørene) er et forbrukerprogram på TV som har gått på NRK1 siden 22. september 1999. Programmet sendes på onsdager.

Formål[rediger | rediger kilde]

Programmet opererer i sfæren og den generelle allmenngyldige tematikken rundt forbrukerkjøpsloven, forbrukers rettigheter, tvistesaker og mer eller mindre aktuelle råd og tips om hvordan være en klok forbruker. Miljø og etikk er noen av temaene som tas opp. Sendingene består av lengre eller kortere reportasjer der man ser nærmere på store og små, viktige og uviktige problemstillinger innen disse temaene. Ofte er det også intervjuer med personer, eksperter, professorer, informasjonssjefer eller andre mer eller mindre relevante personer som har ansvar eller som kan belyse det aktuelle temaet. Saker de kan ta opp er for eksempel salg av DVD-filmer med 18-årsgrense til barn, ulovlig salg av tunfisk i stor skala, ulovlig timeshare- og ferieklubb-salg i Syden.

Forbrukerinspektørene appellerer til en stor seerskare og ifølge TNS Gallups offisielle seertall er det spesielt den eldre delen av befolkningen over 30 år som liker programmet.[trenger referanse] Programmet har hver uke rundt 50% markedsandel av alle som ser på TV på det aktuelle tidspunktet, hvilket betyr et gjennomsnitt i underkant av 700.000 seere, og dette skyldes i hovedsak at den meget store gruppen eldre seere trofast følger med. Programmet har ved en anledning hatt over en million seere.

Programmet ble i 2007 dømt i Pressens Faglige Utvalg for brudd på god presseskikk i forbindelse med en programserie kalt «Secret Service». FBI hadde da tatt i bruk skjult kamera for å avdekke servicenivået i tilfeldige norske butikker, noe Pressens faglige utvalg overhodet ikke følte var på sin plass. Utvalget skrev i sin kjennelse: «Utvalget kan vanskelig se at bruken av skjult kamera i det påklagede tilfellet avslører sider ved butikkservicen som ikke åpent lar seg observere av enhver kunde.»[trenger referanse]

Serien er blitt nominert Gullruten tre ganger: til Gullruten 2002 i klassen beste magasin, Gullruten 2010 i klassen beste fakta- eller aktualitetsprogram for Connecting People og Gullruten 2018 i klassen beste livsstilsprogram[1].

Programledere[rediger | rediger kilde]

Programmet ledes av Marit Evertsen Grimstad og Christian Strand og Pia Rivelsrud. Tidligere hadde programmet opptil fem programledere som alle medvirket i ett og samme program, dog med litt ulike roller for hver gang. Det er også en viss utskiftning av staben fra sesong til sesong. Redaksjonsleder er Frank Sivertsen.

Følgende har vært programledere siden oppstarten:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dette er de nominerte til Gullruten 2018». nrk.no. 22. mars 2018. Besøkt 6. mai 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]