Liste over NRKs korrespondenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

NRKs korrespondenter er journalister med fast base i et annet land enn Norge, og en viktig grunnstamme i NRKs utenriksdekning. De jobber i NRKs utenriksredaksjon. Noen av journalistene er fast ansatte, mens andre er såkalte «stringere», frilans-korrespondenter.

Nåværende korrespondenter[rediger | rediger kilde]

Område Korrespondent By Fra år
Afrika Christine Præsttun Nairobi 1°17′00″S 36°49′00″Ø 2014
Sverre Tom Radøy Nairobi 2014
Asia Kjersti Strømmen Beijing 39°55′44″N 116°23′18″Ø 2014
Britiske øyer Øyvind Nyborg London 51°30′26″N 0°07′39″V 2017
Midtøsten Kristin Solberg Beirut 33°53′13″N 35°30′47″Ø 2016
Russland og Øst-Europa Morten Jentoft Moskva 55°48′00″N 37°35′56″Ø 2014
Sentral- og Øst-Europa Guri Norstrøm Berlin 52°31′12″N 13°22′48″Ø 2015
Sørvest-Asia og Midtøsten Sidsel Wold Istanbul 41°00′44″N 28°58′34″Ø 2016
USA Anders Magnus Washington, D.C. 38°53′42″N 77°02′12″V 2017
Tove Bjørgaas Washington, D.C. 2014
Vest-Europa Philip Lote Brussel 50°50′37″N 4°21′27″Ø 2016

Midtøsten og Nord-Afrika[rediger | rediger kilde]

Odd Karsten Tveit har i tre perioder vært Midtøstenkorrespondent
Korrespondent By Fra Til Kommentar
Jarl Munch Beirut 1974 1975 Munch åpnet kontoret i Beirut, men flyttet til Kairo 1975 pga. borgerkrig i Libanon.
Kairo 1975 1977
Kjell Gjøstein Resi Kairo 1977 1979 Odd Karsten Tveit vikarierte også en periode sommeren 1978 for Kjell Gjøstein Resi.
Odd Karsten Tveit Beirut 1979 1983
Johan Thorud Beirut 1983 1985 Kontoret evakuert av Thorud pga. krigshandlinger.
Amman 1985 1986
Torgeir Kvalvaag Amman 1986 1990
Odd Karsten Tveit Amman 1990 1994
Fritz Nilsen Amman 1994 1999
Lars Sigurd Sunnanå Amman 1999 2003
Odd Karsten Tveit Amman 2003 2007
Sidsel Wold Jerusalem 2007 2011
Sigurd Falkenberg Mikkelsen Kairo 2011 2016 Flyttet kontoret til Kairo i forbindelse med den arabiske våren.[1]
Kristin Solberg Beirut 2016 Flyttet kontoret til Beirut for å komme nærmere Syria-konflikten.[2]

Tyrkia og Sørvest-Asia[rediger | rediger kilde]

Korrespondent By Fra Til Kommentar
Kristin Solberg Istanbul 2015 2016
Sidsel Wold Istanbul 2016

Asia[rediger | rediger kilde]

Korrespondent By Fra Til Kommentar
Harald Munthe-Kaas Hong Kong 1970 1971 Munthe-Kaas rapporterte frilans fra Asia allerede fra 1965 av, men åpnet ikke kontoret i Hongkong før 1970.
Kjell Gjøstein Resi Hong Kong 1971 1975
Gunnar Høidahl Hong Kong 1975 1979 Etter Gunnar Høidahls periode i 1979 ble Hongkong-kontoret lagt ned, og det ble opprettet to nye kontorer i henholdsvis Singapore og Beijing. Forandringene kom som en følge av blant annet oppmykningen i Kina etter Maos død i 1976.
Harald Munthe-Kaas Beijing 1979 1982
Fritz Nilsen Singapore 1979 1983
Gunnar Høidahl Beijing 1982 1985
Bjørn Egil Eide Singapore 1983 1987)
Fritz Nilsen Beijing 1985 1989
Martin Lohne Singapore 1987 1991 Singapore-kontoret ble lagt etter Lohnes periode.
Siv Nordrum Beijing / Hong Kong 1989 1993 Nordrum hadde siste del av sin periode hele Asia som arbeidsområde med kontor og leilighet i både Hongkong og Beijing.
Anne Grosvold Beijing 1993 1996
Erling Borgen Beijing 1996 1999
Kjersti Strømmen Beijing 1999 2003
Philip Lote Beijing 2003 2007
Ole Torp Beijing 2007 2010
Anders Magnus Beijing 2010 2014
Peter Svaar Beijing 2014 2017
Kjersti Strømmen Beijing 2017

India[rediger | rediger kilde]

Korrespondent By Fra Til Kommentar
Joar Hoel Larsen New Delhi 2010 2011 Hoel Larsen var stringer i New Delhi mens kona Eva Bratholm var ambassaderåd ved den norske ambassaden i samme by.

Bonn/Berlin (Tyskland med ansvar for Sentral-Europa og deler av Øst-Europa)[rediger | rediger kilde]

Jahn Otto Johansen har vært korrespondent i både Moskva, Washington og Berlin

Bonn:

Berlin:


  • Kontoret i Bonn ble først slått sammen med Brussel etter Resi, og deretter flyttet til Berlin etter Tysklands gjenforening i 1991.
  • 1Kontoret i Bonn ble nedlagt etter Resis periode der.

Brussel/Paris (Vest-Europa med særlig fokus på EU)[rediger | rediger kilde]

Brussel:

Paris:



  • 1Anderson rapporterte som frilanser i perioden til NRK Dagsnytt på radio.

Afrika[rediger | rediger kilde]

Korrespondent By Fra Til Kommentar
Halle Jørn Hanssen Nairobi 1978 1982
Einar Lunde Nairobi 1982 1986
Kari-Grete Alstad Nairobi 1986 1990
Tomm Kristiansen Harare 1990 1994
Anne Efskin Harare 1994 1998
Anders Magnus Cape Town 1998 2002
Tomm Kristiansen Cape Town 2002 2006
Dag Bredvei Nairobi 2006 2010
Lars Sigurd Sunnanå Nairobi 2010 2013
Christine Præsttun og Sverre Tom Radøy Nairobi 2014 Ekteparet Præsttun og Radøy deler Afrika.

London (Storbritannia og Irland)[rediger | rediger kilde]


  • 1Groth gikk i 1995 over fra å være fast korrespondent til å være stringer i London.

Moskva (Russland med ansvar for deler av Øst-Europa/det tidligere Sovjetunionen)[rediger | rediger kilde]


  • 1Holm ble ikke erstattet etter 1998, og Moskva hadde enda en gang én korrespondent.

Budapest (Balkan)[rediger | rediger kilde]


  • Kontoret ble nedlagt etter et knapt år, og Steinfeld tiltrådte sin tredje Moskva-periode.

Stockholm/København (Norden)[rediger | rediger kilde]

Stockholm:

København:



  • 1Høidahl åpnet kontoret i Stockholm.
  • 2Stockholm ble oppgradert til fullstatus korrespondentstasjon i Pihlstrøms periode. Før dette var jobben utlyst blant medarbeidere i NRK Dagsnytt for ett eller to år av gangen. Samtidig ble kontoret i København nedlagt.
  • 3Kontoret i Stockholm ble nedlagt høsten 2008 da Rekaas periode utløp.
  • Fra 1999 omfatter stillingen som NRKs Norden-korrespondent også hendelser i Danmark og Finland..

Washington, D.C./New York City (USA med ansvar for Nord-Amerika og tidvis Sør-Amerika)[rediger | rediger kilde]

NRK har for tiden to USA-korrespondenter


  • 1 Stasjonert i New York i korrespondentperioden. Kontoret ble nedlagt etter Tjomslands periode 1983.
  • 2Per Riste fungerte 2 mnd. i stillingen etter avsluttet jobb som pressesekretær for den norske FN-delegasjonen.
  • 3Hoel Larsen brøt opp fra Buenos Aires og vekslet mellom de to kontorene før Buenos Aires ble nedlagt 2004.

Buenos Aires/Santiago de Chile/Rio de Janeiro/Caracas (Sør-Amerika)[rediger | rediger kilde]


  • 1Borge var første korrespondent, stasjonert i Caracas, Venezuela og Rio de Janeiro, Brasil.
  • 2Børde flyttet kontoret til Buenos Aires, Argentina da han tiltrådte.
  • 3Borgen overtok i Buenos Aires, men flyttet 1989 til Santiago de Chile.
  • 4Kontoret i Santiago ble lagt ned etter Hoel Larsens første periode. Arne Halvorsen fungerte da som stringer fra Rio de Janeiro frem til 2002, da Hoel Larsen etter åtte år igjen åpnet kontoret i Buenos Aires frem til det ble endelig nedlagt 2004.

Tilføyelser[rediger | rediger kilde]

  • Dag Halvorsen (1934–2007) bidro gjennom nesten 30 år med stoff fra Øst-Europa og Balkan. NRK begynte samarbeidet med Halvorsen i 1975, og det pågikk frem til han pensjonerte seg i 2001.
  • Bjørn Egil Eide rapporterte fra krigene i det tidligere Jugoslavia 1992-1995.
  • Torbjørn Færøvik var NRKs verdensreporter 1996-1997.
  • Arnt Stefansen var reisende Europa-korrespondent (2002–2005), med base i Berlin og Madrid.
  • Sigrun Slapgard rapporterte fra Qatar under invasjonen av Irak 2003.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Maria Nakken (2007): Å bringe verden hjem. En studie av NRKs utenrikskorrespondentnett 1964-2004. Masteroppgave i medievitenskap, Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo. PDF-versjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Erlend Fossbakken (30. mai 2011): NRK flytter til Kairo. Kampanje
  2. ^ Gard L. Michalsen (22. august 2016): NRK vil komme tettere på Syria - flytter Midøsten-kontoret fra Kairo til Beirut. Medier24
Kartvisning Vis alle koordinater  : OSM eller Bing