Anaglyptus mysticus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Anaglyptus mysticus
Anaglyptus mysticus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anaglyptus mysticus
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: mysteriebukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Anaglyptus
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: mest i hasselkratt
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika
I Norge funnet ved Oslo.

Mysteriebukk (Anaglyptus mysticus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge er den bare funnet et par steder, senest ved Oslofjorden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10-14 mm), slank, rødbrun og svart trebukk. Den ligner dvergløvbukk (Phymatodes alni) men er større og slankere. Antennene er noe kortere enn kroppen. De seks innerste leddene er mørke, de fem ytterste lysbrune. Pronotum er omtrent så bredt som langt, hvelvet og rundet, matt svart. Dekkvingene har markerte skuldre, er ganske svakt tilsmalnende bak disse, moderat blanke og ganske grovt punkterte. Den fremste tredjedelen (lenger bak langs sidene) er rødbrun, lenger bak er den svart. Rundt midten er det tre hakeformede (peker framover) tverrbånd av hvite hår, nær spissen er det et lignende, men ganske rett tverrbånd. Beina er mørke, lårene moderat fortykkede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i hard, død ved av løvtrær, trolig helst hassel. Veden bør ikke være angrepet av sopp. Larveutviklingen tar 2-3 år. Arten finnes ofte sammen med trebukken Mesosa nebulosa. Voksne biller kan finnes på blomster fra slutten av mai til juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa og Nord-Afrika. I Norge er den nylig funnet ved Oslofjorden, det finnes også et gammelt funn fra Hvaler, dessuten skal arten angivelig være funnet på Sunnmøre på 1700-tallet av Hans Strøm.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rødliste 2015». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 21. januar 2019.