Anaglyptus mysticus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anaglyptus mysticus
Nomenklatur
Anaglyptus mysticus[1]
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
(mysteriebukk)
Hører til
Cerambycinae, trebukker,
Polyphaga,
biller
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

CR — Kritisk truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: mest i hasselkratt
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika
I Norge funnet ved Oslo.

Mysteriebukk (Anaglyptus mysticus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge er den bare funnet et par steder, senest ved Oslofjorden. Artsdatabanken har ikke gitt arten et normert navn, men mysteriebukk er foreslått.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10–14 mm), slank, rødbrun og svart trebukk. Den ligner dvergløvbukk (Phymatodes alni) men er større og slankere. Antennene er noe kortere enn kroppen. De seks innerste leddene er mørke, de fem ytterste lysbrune. Pronotum er omtrent så bredt som langt, hvelvet og rundet, matt svart. Dekkvingene har markerte skuldre, er ganske svakt tilsmalnende bak disse, moderat blanke og ganske grovt punkterte. Den fremste tredjedelen (lenger bak langs sidene) er rødbrun, lenger bak er den svart. Rundt midten er det tre hakeformede (peker framover) tverrbånd av hvite hår, nær spissen er det et lignende, men ganske rett tverrbånd. Beina er mørke, lårene moderat fortykkede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i hard, død ved av løvtrær, trolig helst hassel. Veden bør ikke være angrepet av sopp. Larveutviklingen tar 2-3 år. Arten finnes ofte sammen med trebukken Mesosa nebulosa. Voksne biller kan finnes på blomster fra slutten av mai til juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa og Nord-Afrika. I Norge er den nylig funnet ved Oslofjorden, det finnes også et gammelt funn fra Hvaler, dessuten skal arten angivelig være funnet på Sunnmøre på 1700-tallet av Hans Strøm.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Anaglyptus mysticus for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata