Prinsesse Elisabeth forskningsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Princess Elisabeth
Presentasjon av Princess Elisabeth forskningsstasjon i Brussel september 2007
Presentasjon av Princess Elisabeth forskningsstasjon i Brussel september 2007
Presentasjon av Princess Elisabeth forskningsstasjon i Brussel september 2007
Lokalisering
StedUtsteinen, Dronning Maud Land, Antarktis
Høyde1 300 moh.
Basisdata
TilhørerBelgia
Drives avDet belgiske polarsekretariatet
Påbegynt2004
Ferdigstilt2009
Åpnet15. februar 2009
Bygningsareal2 400 m²
Sesongnovember–februar
Bemanning sommer20
Nettstedwww.antarcticstation.org/
Kart
Prinsesse Elisabeth forskningsstasjon ligger i Antarktis
Prinsesse Elisabeth forskningsstasjon
 
Prinsesse Elisabeth forskningsstasjon (Antarktis)
 Prinsesse Elisabeth forskningsstasjon på Commons

Princess Elisabeth er en belgisk forskningsstasjon i Antarktis. Den ble etablert i forbindelse med det internasjonale polaråret 2007–2008 i Dronning Maud Land og innviet 15. februar 2009. Stasjonen er bygget på steingrunn ved nunataken Utsteinen på 1300 meters høyde, om lag 180 kilometer fra kysten. Stasjonens kraftforsyning er basert på solenergi og vindkraft, og Princess Elisabeth er den første antarktiske forskningsstasjonen som utelukkende baserer seg på fornybar energi.[1] Stasjonen er bare bemannet i sommerhalvåret, typisk fra begynnelsen av november til utgangen av februar.[2]

Etablering og finansiering[rediger | rediger kilde]

Etter nesten førti år uten direkte belgisk tilstedeværelse i Antarktis, ble det etter initiativ fra International Polar Foundation besluttet å etablere en belgisk forskningsstasjon i Antarktis i forbindelse med 50-årsjubileet for åpningen av den første belgiske antarktisstasjonen, Base Antarctique Roi Baudouin.

Kostnaden for byggingen av stasjonen beløp seg til 6,4 millioner euro, hvorav to millioner euro ble dekket av den belgiske stat og de resterende 4,4 millionor euro av private sponsorer og donasjoner.

Stasjonen[rediger | rediger kilde]

Bærende trekonstruksjoner i stasjonsbygningen.

Stasjonsbygningen har en aerodynamisk form for å motså lokale vindhastigeter opp mot 300 km/t. Ytterveggene er isolert med et 40 cm lag av polystyrenskum. Gulvarealet er på 400 kvadratmeter, mens de tekniske installasjonene dekker 2000 kvadratmeter.

Solcellepanel på veggene og taket av stasjonen samt åtte vindturbiner sørger for strømforsyningen, i tillegg er det installert varmegjennvinningsanlegg. En dieseldrevet generator er tilgjengelig for nødsfall. Tre fjerdedeler av avløpsvannet blir resirkulert.

Stasjonen er bygget med en forventet levetid på 25 år, dobbelt så lenge som de fleste andre slike anlegg. Den er oppkalt etter prinsesse Elisabeth av Belgia, født 26. oktober 2001 som datter av den belgiske tronfølgeren Philippe, hertug av Brabant, og hans kone Mathilde d'Udekem d'Acoz.

Forskning[rediger | rediger kilde]

Stasjonen har en kapasitet på inntil 20 personer. Det gjennomføres eller er planlagt forskningsaktiviteter innen blant annet meteorologi, glasiologi, magnetisme, mikrobiologi og klimaendringer. De geografiske områdene som vil være gjenstand for forskning omfatter Sør-Rondane, Polarplatået samt isbreer og den nærmeste kysten.

Forskningsprogrammene ledes av Belgian Science Policy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]