Hopp til innhold

Novolazarevskaja forskningsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Novolazarevskaja i Schirmacheroasen

Novolazarevskaja (russisk: Станция Новолазаревская, til daglig forkortet Novo) er en russisk forskningsstasjon i Antarktis. Stasjonen ligger i Dronning Maud Land og ble åpnet 18. januar 1961 av den sjette sovjetiske antarktisekspedisjonen.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Novolazarevskaja ligger i den østlige delen av Schirmacheroasen i Vassfjellet i Dronning Maud Land. Nord for stasjonen strekker Nivlisen seg om lag 80 kilometer til Prinsesse Astrid Kyst. Innlandsisen sør for Vassfjellet reiser seg til en høyde av 1500 meter 50 kilometer fra stasjonen. Den indiske forskningsstasjonen Maitri ligger bare fem kilometer unna.

Historie[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med Det internasjonale geofysiske år (IGY) 1957/1958 oppførte Sovjetunionen 10. mars 1959 forskningsstasjonen Lazarev på isbremmen i nærheten av Vassfjellet.[1] Den ble oppkalt etter admiral i den keiserlige russiske marine, Mikhail Lazarev. Stasjonen ble i 1961 flyttet til Schirmacheroasen og omdøpt Novolazarevskaja («Nye Lazarev»).

Besetning[rediger | rediger kilde]

Stasjonen har en maksimal kapasitet på 70 personer om sommeren, mens det om vinteren befinner seg gjennomsnittlig 30 forskere og teknikere.

Forskning[rediger | rediger kilde]

I 1964-1965 deltok mannskapet på stasjonen i vitenskapelige prosjekter i anledning Det internasjonale stille solår. På Novolazarevskaja ble det gjennomført målinger på sørlys, ionosfæren, jordas magnetfelt og været for å undersøke påvirkningen fra solaktiviteten på jorda under solflekkintensitetens minimum.

Den vitenskapelige forskningen ved stasjonen omfatter disiplinene geodesi, glasiologi, limnologi, geomagnetisme, geologi, biologi, seismologi, meteorologi og andre spesialområder.

Logistikk[rediger | rediger kilde]

Frimerke utgitt i anledning 50 år med russisk antarktisforskning. Il 76TD transportfly og forskningsskipet «Akademik Fedorov».

Novolazarevskaja har en flystripe på stabil blåis. Siden 2002 har organisasjonen DROMLAN (Dronning Maud Land Air Network)[2] gjennomført vitenskapelige og kommersielle flygninger med en Iljusjin 76TD fra Cape Town til Novo Airfield. Operatør for flygningen er Antarctic Logistic Centre International (ALCI).[3] Novolazarevskaja er et logistikknutepunkt for Dronning Maud Land, og betjener blant annet de tyske stasjonene Neumayer III og Kohnen, samt Halley, SANAE, Troll og Syowa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]