Hopp til innhold

Dumont d’Urville (forskningsstasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dumont d'Urville-basen, sett mot nord

Dumont d'Urville (Base antarctique Dumont d'Urville) er en fransk forskningsstasjon på øya Île des Pétrels i Terre Adélie, Frankrikes kravområde i Antarktis. Den er oppkalt etter den franske oppdageren Jules Dumont d'Urville.

Stasjonen har helårsbemanning, og kan innkvartere 120 personer om sommeren og 30 gjennom vinteren. På grunn av vanskelige værforhold kommer bare 30–40 mennesker i land om gangen. Isbryteren «l'Astrolabe» kommer med proviant og mannskap til stasjonen fra Hobart, Tasmania. Den går fem turer hvert år i sommersesongen mellom november og mars.

Stasjonens beliggenhet

Den første forskningsstasjonen Port-Martin ble ødelagt i en brann 23. januar 1952, og i 1956 stod den nye forskningstasjonen ferdig. I det internasjonale geofysiske året 1957/1958 fungerte stasjonen som den franske deltakningsenheten. Stasjonen har vært i aktivt bruk siden den gang og er idag hovedstasjonen i Adélie Land. Den Oscar-vinnende dokumentarfilmen La Marche de l'empereur, utgitt på norsk som Pingvinenes marsj, ble filmet i områdene rundt Dumont d'Urville Station.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]