Allen Welsh Dulles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Allen Welsh Dulles
Allen w dulles.jpg
Født7. april 1893[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
WatertownRediger på Wikidata
Død29. januar 1969[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (75 år)
GeorgetownRediger på Wikidata
Gravlagt Green Mount CemeteryRediger på Wikidata
Far Allen Macy DullesRediger på Wikidata
Mor Edith FosterRediger på Wikidata
Søsken John Foster DullesRediger på Wikidata
Barn Allen Macy DullesRediger på Wikidata
Utdannet ved Princeton University, George Washington University, Phillips Exeter AcademyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Jurist, diplomat, politiker, etterretningsoffiserRediger på Wikidata
Parti Det demokratiske parti, Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Sankt-Georgs-MedailleRediger på Wikidata

Allen Welsh Dulles (født 23. april 1893 i Watertown i New York i USA, død 29. januar 1969 i Washington D.C.) var en amerikansk jurist og etterretningssjef. Mellom 1953 og 1961 var han sjef for CIA. I 1963 var han med i Warrenkommisjonen som hadde til oppdrag å utrede mordet på John F. Kennedy.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dulles kom fra en diplomatfamilie.

Diplomat[rediger | rediger kilde]

Etter sine studier virket han allerede fra 1916 for USA i den amerikanske ambassade i Wien og senere i Bern.

Etter verdenskrigen 1914-18 arbeidet han først sammen med sin bror John Foster Dulles som rådgiver for deres onkel Robert Lansing som i egenskap av amerikansk utenrikspolitiker deltok i forhandlingene som munnet ut i Versaillestraktaten. I diplomatkretser der kurserte Sions vises protokoller, nettopp introdusert for de diplomatiske miljøer. Dulles klarte i 1921 i sin tid ved ambassaden i Konstantinopel sammen med journalisten Philip Graves, å avsløre dokumentet som en forfalskning.

I 1926 avslo han å bli utnevnt til amerikansk ambassadør i Beijing og gikk ut av den diplomatiske tjeneste.

Jurist[rediger | rediger kilde]

Dulles engasjerte seg sammen med broren John Foster Dulles som advokat i selskapet Sullivan & Cromwell, som spesialiserte seg på utenlandsforretninger, og som ikke bare assisterte sine klienter med juridisk arbeid, men også bedrev lobby-arbeid og til tider Public Relations-iscenesettelser. For å øke interessen for å investere såkalte i Heidelberg-bonds og dermed gjenoppbyggingen i Tyskland, inspirerte man til en mer tyskvennlig stemning med å gå oppsatt tyske operetter i USA.[trenger referanse] Sullivan & Cromwell representerte både amerikanske så vel som tyske og andre europeiske selskaper. Blant dem var Rockefeller-familiens Chase Bank, Ford, ITT, SKF, I.G. Farben, Belgische Nationalbank, byggerne av Panamakanalen, og United Fruit Company som kontrollerte mellomamerikansk landbruk.

Sullivan & Cromwell var også i det skjulte selv eier av i mange selskaper, og bedrev politisk lobbyvirksomhet. John Foster Dulles ble etterhvert direktør for Sullivan & Cromwell, og fungerte som amerikansk generalrepresentant i datidens største kjemikonsern i hele verden, I.G. Farben.

Allen Dulles, som mellom verdenskrigene gjorde forretninger med den tyske riksbanksjefen Hjalmar Schacht, representerte i 1936 også Prescott Bush i hans forretninger med Det tyske rike. Dulles hadde etter et besøk i Tyskland i 1933 vendt tilbake med manglende begeistring for Adolf Hitler. Men som forretningsadvokat engasjerte han seg for tyske interesser. Brødrene Dulles gikk i offentligheten inn for at USA ikke skulle gå inn i krigen, frem til angrepet på Pearl Harbor gjorde at et slikt standpunkt ikke lenger kunne være aktuelt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Allen W. Dulles, biography/Allen-W-Dulles
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Allan Welsh Dulles, dulles-allan-welsh
  3. ^ a b Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Allen W. Dulles, 00000003803
  4. ^ a b American National Biography, 9. okt. 2017, Allen Welsh Dulles, 0700084
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)