Robert Jan Verbelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Jan Verbelen
Robert Jan Verbelen 1965.jpg
Født5. april 1911[1]
Flandern
Død28. oktober 1990[2][1] (79 år)
Wien[3]
Beskjeftigelse Skribent, politiker
Nasjonalitet Belgia, Østerrike (1959–)
Medlem av Schutzstaffel
Utmerkelser Krigsfortjenestekorset

Robert Jan Verbelen (født 1911 i Herent i Belgia, død 1990) var en belgisk samarbeidspartner med den tyske okkupasjonsmakten under den andre verdenskrig.

Etter at den andre verdenskrig var avsluttet og Belgia var frigjort, flyktet Verbelen gjennom Tyskland til Østerrike, der han i de neste åtte årene arbeidet for avdelingen Counter Intelligence Corps som var en del av den amerikanske hæren, samtidig som han allerede var dømt som en krigsforbryter i hjemlandet. Han ble tildelt et østerriksk statsborgerskap i 1959. Verbalen ble anklaget for å ha begått minst fem drap i en krigsforbryterrettssak som ble avholdt i Østerrike i 1965, men han ble frikjent for alle anklagene om krigsforbrytelser under krigen.

I løpet av de siste årene av krigen, var Verbelen leder for De Vlag Veiligheidscorps, en sikkerhetsstyrke i Belgia som var en del av det nazistiske SS. I denne funksjonen skal Verbalen blant annet ha myrdet Alexandre Galopin, som var direktør for Société Générale de Belgique, i tillegg til at han skal ha prøvd å myrde flere høytstående belgiske politikere. Han ble dømt til dødsstraff av en belgisk domstol i 1947, som fastslo at Verbalen hadde hovedansvaret for drapene på minst 101 belgiske motstandsfolk under den andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gerald Steinacher, Nazis auf der Flucht. Wie Kriegsverbrecher über Italien nach Übersee entkamen. Studienverlag Wien-Innsbruck-München 2008 ISBN 978-3-7065-4026-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]