Alle mine kjære

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen handler om boken. For filmen med samme navn, se Alle mine kjære (film)

Alle mine kjære (originaltittel: The Lovely Bones) er en bok fra 2002 skrevet av Alice Sebold. En norsk utgave av boken, oversatt av Anne Karin Torheim, ble utgitt i 2004.[1] Boken handler om en tenåringsjente som blir voldtatt og drept, og som forteller historien sin fra himmelen samtidig som hun observerer familien sin og livet på jorden. Boken ble en bestselger i USA og har blitt solgt i over en million eksemplarer.

En filmadaptasjon regissert av Peter Jackson, som personlig skaffet seg film-rettighetene, ble utgitt i slutten av 2009, med premiere i Norge 5. mars 2010.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Den 6. desember 1973 tar 14 år gamle Susie Salmon sin vanlige snarvei hjem fra skolen, gjennom en korn-åker i Norristown, Pennsylvania. George Harvey, hennes 36 år gamle nabo, en ungkar som bygger dukkehus, overtaler Susie til å se på noe han kaller et underjordisk gjemmested for barn. Men etter at Susie kommer seg inn i gjemmestedet, voldtar og myrder George henne. Deretter deler han opp kroppen hennes og legger restene etter hennes i et pengeskap, som han kaster i et synkehull.

I tillegg kaster han armbåndet hennes i en dam. Susies ånd flykter mot hennes personlige himmel - og klassekameraten hennes, den sosialt utstøtte Ruth Connors, kan se Susies spøkelsesaktige ånd. Salmon-familien nekter først å tro at Susie er død, før en hund i nabolaget finner Susies albue. Politiet snakker med George Harvey, og synes at han oppfører seg merkelig - men ikke mistenkelig nok til å arrestere ham for noe. Susies far, Jack, mistenker også Harvey. Jacks andre datter, Lindsey, deler etter hvert også denne oppfatningen.

Jack tar en utvidet permisjon fra jobben. I mellomtiden utvikler en annen av Susies klassekamerater, Ray Singh (som var forelsket i Susie på skolen) et vennskap med Ruth. Senere forteller etterforsker Len Fenerman til Salmon-familien at politiet ikke har noen flere spor å gå etter, og de henlegger hele etterforskningen. Den kvelden kikker Jack ut av et vindu, og legger merke til en lommelykt i kornåkeren. Jack tror at dette er Harvey som kommer tilbake for å ødelegge bevis, og løper ut for å konfrontere ham - bevæpnet med et baseball-balltre.

Men figuren viser seg å ikke være Harvey. Men Clarissa, Susies beste venn som er sammen med Brian -en annen av Susies klassekamerater. Samtidig som Susie ser forskrekket på fra himmelen, slår Brian – som skulle møte Clarissa i kornåkeren – nesten Jack i hjel, og Clarissa skader Jack i kneet. Jack kommer seg etter en kneprotese-operasjon, begynner Susies mor, Abigail, å være utro mot Jack med etterforsker Fenerman - en enkemann. Lindsey forsøker å hjelpe faren sin med å bevise mistankene hans mot George Harvey. Hun sniker seg inn i huset hans, og oppdager et diagram over det underjordiske gjemmestedet. Men hun blir tvunget til å forlate oversikten, når Harvey uventet kommer tilbake. George reiser kort tid senere fra Norristown. Men det dukker snart opp beviser som knytter Harvey til drapet på Susie, så vel som på en rekke andre unge kvinner.

I mellomtiden møter Susie de andre ofrene hans i himmelen, og kan se inn i Georges traumatiske barndom. Abigail forlater Jack, og finner til slutt arbeid ved en vingård i California. Abigails mor, bestemor Lynn, flytter inn i Salmon-familiens hjem for å ta seg av Buckley (Susies yngre bror) og Lindsey. Åtte år senere blir Lindsey og kjæresten hennes, Samuel Heckler, forlovet etter å ha gjennomført college. De oppdager et gammelt hus i skogen som eies av en klassekamerats far, og bestemmer seg for å fikse området og flytte inn der.

Men kort tid senere, samtidig som han har en krangel med sønnen Buckley, får Jack et hjerteinfarkt. Denne nødsituasjonen får Abigail til å returnere fra California. Men denne gjenforeningen blir dempet på grunn av Buckleys bitterhet over at hun valgte å forlate familien i det meste av barndommen hans. I mellomtiden vender George tilbake til Norristown. Han utforsker det tidligere nabolaget sitt, og legger merke til at skolen også har blitt utvidet til kornåkeren hvor han myrdet Susie. Han kjører også forbi synkehullet der Susies kropp ligger.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

 • Susie Salmon. Er en 14 år gammel jente som blir voldtatt og myrdet i bokens første kapittel. Hun forteller romanen fra himmelen, og er vitne til hendelsene på jorden.
 • Jack Salmon, faren hennes. Han arbeider for et forsikringsbyrå i Chadds Ford, Pennsylvania. Etter Susies død blir han nesten fortært av skyldfølelse, for å ikke ha klart å redde datteren sin.
 • Abigail Salmon. Moren til Susies mor. Etter datterens død forlater hun ektemann og barn for å flytte til California. Hun kommer mange tilbake år senere.
 • Lindsey Salmon. Susies ett år yngre søster. Hun forsøker å hjelpe faren sin, med å undersøke George Harvey.
 • Buckley Salmon. Susies 10 år yngre bror. Hans uplanlagte fødsel tvang Abigail til å kansellere planene sine for å begynne som lærer.
 • Bestemor Lynn, Abigails mor. En eksentrisk alkoholiker som kommer for å bo hos Salmon-familien etter at svigersønnen hennes ber henne hjelpe Abigail med å takle Susies død.
 • George Harvey, naboen til Salmon-familien. En seriemorder som har myrdet en rekke unge kvinner.
 • Ruth Connors. En klassekamerat som Susies ånd berører, i det Susie forlater jorden. Ruth blir fascinert av Susie, til tross for at hun knapt har kjent henne i løpet av livet.
 • Ray Singh, en gutt fra India. Den første og eneste gutten som noensinne har kysset Susie, og senere blir han Ruths venn. Han blir først mistenkt av politiet for å ha myrdet Susie, men han beviser senere sitt alibi.
 • Ruana Singh, moren til Ray.
 • Samuel Heckler. Lindseys kjæreste, og senere ektemannen hennes.
 • Hal Heckler. Sams eldre bror, som driver et motorsykkel-verksted.
 • Len Fenerman. En politi-etterforsker.
 • Clarissa, Susies beste venn.
 • Nate, som Buckleys beste venn.
 • Brian Nelson, var Clarissas kjæreste.
 • Holly, som snart blir Susies beste venn i himmelen.
 • Franny, en kvinne som var sosialarbeider, før hun ble skutt. Hun blir Susie og Hollys mentor i deres himmel.
 • Mr. Dewitt, guttenes fotballtrener på skolen.
 • Mrs. Dewitt, kone til Mr. Dewitt. En engelsk-lærer ved Susies skole.
 • Rektor Caden, rektor ved skolen som både Susie og Lindsey gikk ved.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Alle mine kjære. Det Norske Samlaget. Besøkt 3. februar 2010
 2. ^ Alle mine kjære. Filmweb. Besøkt 3. februar 2010