Albue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Albueleddet
Leddbånd og knokler i albuen


Albuen er leddet mellom overarm og underarm.

Leddet er et hengselledd mellom humerus (overarmsbenet) og ulna (albuebenet), som er en av de to knoklene i underarmen. Den andre knokkelen i underarmen, radius (spolebenet), er i kontakt med albueleddet med en liten sylindrisk formet øvre ende, radiushodet, slik at den nesten flate øvre enden er i kontakt med humerus og utsiden av den sylindriske enden glir mot ulna.

Ved rotasjon av underarmen og hånda roterer radiushodet. Det kalles supinasjon når håndflaten kommer opp, og pronasjon når håndbaken kommer opp.

Albuespissen, olecranon, er den øvre enden av ulna.

Albuen kan bøyes mye, slik at over- og underarm bare har en vinkel på ca. 20 grader. Ved full utstrekking kan albuen overstrekkes, slik at den bøyer 5-10 grader andre veien.

Leddet består av bruskdekkede flater på alle de tre bena, og det er en leddkapsel som er dekket på innsiden av en glatt hinne, synovialhinnen.

Den største muskelen som bøyer albuen er biceps, som er den store muskelen på framsiden av overarmen. Den største muskelen som strekker albuen er triceps, som er den store muskelen på baksiden av overarmen.[1]

Muskel- og skjelettplager i albuen[rediger | rediger kilde]

Smerter på utsiden av albuen[rediger | rediger kilde]

Smerter i albuen oppleves ofte på utsiden av armen. Dette er i mange tilfeller det som kalles "musearm" eller "tennisalbue," som er betegnelser på en tendinopati (senebetennelse) i underarmen. Det er vanlig å oppleve ett eller flere av følgende symptomer:

  • Verkende smerte på utsiden av albuen.
  • Økende smerter ved bruk av hånd og arm.
  • Kraftig ømhet ved trykk inn i muskulaturen.
  • Redusert styrke og/eller bevegelighet.
  • Smerter som stråler nedover i underarmen og hånden.

Årsaken til smertene er ofte en overbelastning som følge av langvarig ensformig muskelarbeid. Dette kan f.eks være kontorarbeid med mye bruk av mus og tastatur, håndverk eller en ny form for trening.[2]

Flere bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Holck, Per (26. september 2018). «albueleddet». Store medisinske leksikon (norsk). Besøkt 7. oktober 2018. 
  2. ^ «Smerter i albuen - Fysioterapi Sandvika». Fysioterapi Sandvika. Besøkt 7. oktober 2018.