Diskusjon:Allan Kardec

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kategorier 2006[rediger kilde]

Hva er beveggrunnen for å omkategorisere denne artikkelen fra esoterisme til religion? __meco 6. apr 2006 kl.12:42 (UTC)

Jeg satte den tilbake til esoterisme; kategorien religion er en "toppkategori" hvor det passer dårlig med enkeltpersoner. Cnyborg 6. apr 2006 kl.12:52 (UTC)

Kategorier 2020[rediger kilde]

Det finnes følgende referanser som viser at spiritismen definert og utarbeidet av Allan Kardec kan bli definert som en Kristelig religion:

Jeg kommer til å legge til kategorien religion dersom ingen viser en sterke bevis på det motsatt. Jeg kommer også til å fjerne kategorien esoterisme hvis ingen kan vise en kilde med definisjonen av esoterisme og forklare forbindelse med Alan Kardec. Happytohelp86 (diskusjon)

Hei Happytohelp86. Esoterisme er beskrevet i artikkelen esoterikk. Spiritisme er ikke nevnt eksplisitt der. Hvis du ser i SNL er spiritisme kategorisert som «moderne okkultisme». Både esoterikk og spiritisme er varianter av kategori:religion, men som du ser i Hjelp:Kategorier er det en regel at artiklene skal plasseres i mest mulig spesifikke kategorier.
Hvis du er uenig i at biografien skal ligge i kategorien esoterisme, så er det mest naturlige alternativet å sette den i samme kategori som bevegelsen han startet: Kategori:Nyreligiøsitet. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 15. aug. 2020 kl. 18:39 (CEST)[svar]
Hei Orland, takk for svaret. Spiritisme utarbeidet av Allan Kardec er definert i din referanse som kardecisme https://snl.no/kardecisme og det ville bli feil å definere Kardecisme som okkultisme eller esoterisme siden hovedprinsipp av spiritisme lærdom (eller Kardecisme i følge https://snl.no/) er å forklare forbindelser mellom ånder og menneskeheten på en rasjonell måte uten noen ytre kultus, som er beskrevet i referanser jeg har gitt, og i de 5 bøkene Allan Kardec skrev https://cei-spiritistcouncil.com/allan-kardec-books-for-download/?lang=en (en). Dersom Spiritismen i Norge kan bli oppfattet på en forskjellige måtte enn det Allan Kardec utarbeidet, jeg mener at det burde bli spesifisert i Spiritisme og borde ikke blandes med spiritismen prinsippene fra Allan Kardec. Å definere det som nyreligiøsitet virker ikke presis heller, men nærmere enn esoterisme, men den diskusjonen bør kanskje tas i Spiritisme side. Allan Kardec, gjennom sin 5 grunnlegende bøkene, har skrevet et lærdom med basis i Kristendommen (se "what is" in https://cei-spiritistcouncil.com/spiritism/?lang=en (en)), så fra det perspektivet det ville blir mer naturlige å kategorisere det i Kategori:Doktriner.

Jeg er enige om at religion kategori bør følges det som er beskrevet i Spiritisme, hvis den handler om "Kardecisme". Mvh, --Happytohelp86 (diskusjon)

Søstrene Fox[rediger kilde]

Kan noen gi en referanse til informasjonen at søstrene Fox utviklet en andre spiritistiske (fra spiritismen) retningen? Ifølge https://www.crookedlakereview.com/books/saints_sinners/martin10.html og andre kilder jeg fant, søstrene Fox har hadde innvirkning på den spiritualist (fra spiritualismen) bevegelse på grunn av stor oppmerksomhet av sin historier midt på 1800-tallet som ble deretter ansett som begynnelse av den moderne spiritismen  NST. Andrew Jackson Davis var den som utviklet moderne spiritualismen (som er et annet begrep enn spiritismen) videre ifølge NST.
Derfor, jeg foreslår at settingen som handler om Søstrene Fox og den andre spiritistiske retningen blir slettet eller presisert hvis det er ingen referanse som viser at søstrene Fox (eller Andrew Jackson Davis ) utviklet en annen spiritistiske retningen. Mvh --Happytohelp86 (diskusjon)

Hei Orland, kan du vise en annen referanse eller presisere det som ligger i Mehren & Skys innledning til New Age? Jeg kunne ikke finne den teksten og har heller ikke tilgang til kilde du referert til. Finnes det forskjellige informasjon i innledning til New Age og NST sin nettside? --Happytohelp86 (diskusjon) 23. aug. 2020 kl. 22:50 (CEST)[svar]
Hei, Happytohelp86. Du kan f.eks. sjekke
Mvh --M O Haugen (diskusjon) 24. aug. 2020 kl. 14:37 (CEST)[svar]
Hei Orland, takk for referansene du har gitt. Det er viktig at vi er presis med meningen av ordene og grunnen til at spiritismen og spiritualismen er ofte blandet i litteraturen. Alle de referansene som er nevnte ikke gir en klar beskrivelse av begrepet spiritismen som Kardec introduserte i 1857 i Åndenes bok innledningen. Se referanse under:
Allan Kardec introdusert begrepet "spiritismen" for å gi et navnet på den nye doktrine han organisert. Alle kildene som var nevnte blander det begrepet med "spiritualism", som er en mer nøyaktig ordet for den religiøse bevegelsen startet av Søstrene Fox og videreutviklet av Andrew Jackson Davis (1826-1910).
Den forklaringen harmonisere informasjoner som finnes på de organiserte religiøse aktører (ISC, NST, GEEAK Norge)   og mange andre referanser som finnes på engelsk om temaet. Opprinnelse av ordene "spiritisme" og "spiritualisme" er engelsk i følge Språkrådet ordbok.
Dersom vi er enige om at Allan Kardec introdusert begrepet "spiritisme" i sitt hovedverk Åndenes Bok som var utgitt i 1857, det betyr at de referansene som kommer etter og ikke vise en forståelse for grunnen til at begrepet spiritismen var introdusert kan ikke blir brukt for å definere en andre spiritisme retningen. Den andre spiritisme retningen er definert som spiritualismen i flere referanse fra USA og Storbritannia der bevegelse kommer fra og også er brukt av NSF, den religiøse organisasjonen i Norge som representere bevegelse startet av søstrene FOX.
En annen referanse som kan bli brukt for å vise fram grunnen til at begrepene spiritisme og spiritualisme har vært blandet i Norge er:
Norsk religionshistoriker Anne Kalvig fra Universitetet i Stavanger forklarer at i norsk dagligtale ordet spiritisme er blitt brukte med samme meningen av ordet spiritualism i engelsk og at de organiserte aktørene bruker ordet spiritualisme. Vi kan si at det er grunnen til at det finnes mye literature i Norsk språk som referer til spiritisme på det samme måte som ordet blir brukt i dagligtale.
Jeg foreslår at Wikipedia følger den formelle meningen av ordene og nevne at i dagligtale og noe literature disse to begrepene kan bli blandet. Det ville betyr at vi skulle ha en artikkel til spiritisme og en annen til spiritualismen. --Happytohelp86 (diskusjon) 25. aug. 2020 kl. 00:05 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Allan Kardec. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. sep. 2023 kl. 03:21 (CEST)[svar]