Alfredo Stroessner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alfredo Stroessner
Alfredo Stroessner2.jpg
Stroessner på et frimerke fra 1983.
Født 3. november 1912
Encarnacíon i Paraguay
Død 16. august 2006 (93 år)
Brasília i Brasil
Ektefelle Eligia Mora
Yrke Offiser
Parti Coloradopartiet
Statsborger i Paraguay
Utmerkelse Den bayerske fortjenstorden, Isabella den katolskes orden, Right Livelihood Award
Paraguays president
15. august 1954–3. februar 1989
Forgjenger Tomás Romero Pereira
Etterfølger Andrés Rodríguez

Alfredo Stroessner Matiauda[note 1] (født 3. november 1912 i Encarnación i Paraguay, død 16. august 2006 i Brasília i Brasil) var en paraguayansk militær og politisk leder. Han var president i Paraguay 1954–1989. Før han ble president, var han brigader og generalstabssjef for landstyrkene. Han kom til makten med et militærkupp, og regjeringsperioden på 35 år er blant verdens lengste for et ikke-kongelig og ikke-kommunistisk statsoverhode.

Under Stroessner var Paraguay for alle formål en ettpartistat, der medlemskap i Coloradopartiet var forbundet med privilegier. Andre partier ble tillatt i 1962, men nektet innflytelse. Stroessners antikommunistiske holdning tillot Paraguay å pleie en allianse, med militære og økonomiske aspekter, med USA frem til slutten av 1970-årene. Stroessner regjerte gjennom en vedvarende unntakstilstand, og den politiske opposisjonen ble utsatt for fengsling, tortur og drap.

Landet hadde ikke inntektsskatt, og den offentlige sektorens andel av BNP var den laveste i Latin-Amerika. Stroessner finansierte statens utbygging av infrastruktur med eksportinntekter fra vannkraft.

I 1989 ble Stroessner avsatt i et militærkupp, og levde i landflyktighet i Brasil frem til sin død.

Liv frem til kuppet[rediger | rediger kilde]

Faren hans var Hugo Stroessner som hadde emigrert fra Hof, Bayern, Tyskland, faren jobbet i Paraguay som bokfører i et bryggeri. Han giftet seg med Heriberta Matiauda og fikk tre barn med henne. Som 16 åring ble han tatt opp i militærakademiet i Asunción og ble forfremmet til løytnant to år senere. Han deltok i Chacokrigen 1932-35. I 1948 ble han brigadegeneral, den yngste i Sør-Amerika noensinne. Allerede i 1953 ble han øverstkommanderende.

Kupp og diktatur[rediger | rediger kilde]

6. mai 1954 gjorde han kupp mot president Federico Chávez. Etter en kort periode med en overgangspresident ble han selv valgt til president i juli 1954. Han ble tatt i ed 15. august 1954. Etter det ble han gjenvalgt åtte ganger, alltid med uforklarlig høye stemmeandeler. Stroessner erklærte unntakstilstand kort tid etter han tok makten og fornyet denne alle 90 dager gjennom hele presidentperioden.

Han regjerte autoritær med hard hånd. Hans klare antikommunistiske holdning gjorde at han kunne ha gode forbindelser med USA frem til president Carters tid. Han var partileder for det konservative Coloradopartiet, som var eneste tillate parti fra 1947. Senere var flere partier tillatt, men uten at disse hadde tilgang til makt.

Selv om hans diktatur gav landet mer stabilitet en noensinne siden uavhengigheten, måtte en høy pris betales for det. Borgerrettigheten ble ikke tatt hensyn til og torturering, bortføring og korrupsjon var vanlig. Man antar at omtrent 3000 mennesker «forsvant» i Stroessners regjeringstid. Dette kunne dokumenteres etter at arkiver om forbrytelsene («Archivos del Terror») ble funnet i 1992 i en politistasjon i en av Asuncións forsteder.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Betydelige deler av statsbudsjettet gikk til militæret, anslag er så høyt som 33%.

Stroessner har forsøkt å bedre landets infrastruktur, særlig ved bygging av veier. Bygging av verdens største demning, Itaipu-demningen hadde stor innflytelse på landets økonomi (den kinesiske De tre kløfters demning har større kapasitet, men har ikke forbigått Itapu i årsproduksjon så langt), selv om minst 80 000 paraguayanere måtte flytte. Salg av strøm til omkringliggende land gav inntekter for infrastrukturutbygging.

Soldater som hadde avtjent sin tid fikk tilbud om 20 hektar land til en svært god pris, noe som over 10 000 soldater gjorde.

Diktaturets ende[rediger | rediger kilde]

Økende motstand mot Stroessners diktatur utover 1980-tallet svekket hans regime. Den katolske kirken hadde i økende grad blitt kritisk og var den delen av samfunnet Stroessner ikke kunne kontrollere. Besøket av pave Johannes Paul II i 1988 ga opposisjonen mer selvtillit. Den 3. februar 1989 gjorde general Andrés Rodríguez kupp mot Stroessner og førte Paraguay til et mer demokratisk styre i de neste fire år. Stroessner gikk i eksil til Brasil for å unngå arrestasjon for forbrytelsene under hans diktatur. Han døde i Brasília 16. august 2006, 93 år gammel.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Slektsnavnet Stroessner kan også staves Strössner eller Strößner, som på tysk.