Gran Chaco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Landskapet i Gran Chaco, Paraguay
World Wildlife Funds avgrensning av det tørre Chaco.
fra bajo Chaco.

Gran Chaco (quechua: chaku – «jaktmarkene»), av og til kalt «Sør-Amerikas siste grenseland», er et spredt befolket, varmt og halvtørt lavlandsområde i Río de la Plata-bassenget, delt mellom Bolivia, Paraguay, Argentina og en mindre del i Brasil kalt Mato Grosso.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Gran Chaco er omtrent 647 500 kvadratkilometer stort, men estimater varierer veldig, og ligger vest for elva Paraguay og øst for Andesfjellene i Paraguay, Bolivia og Argentina. Området ligger mellom 17° og 33° sør og 65° og 60° vest, men målinger varierer også her. I Alto Chaco, eller det tørre Chaco, i vest, er det veldig tørt og lite bevokst, men i øst i Bajo Chaco, eller det fuktige Chaco, finnes store krattjungler med quebrachotrær og enger med rikt insektliv. Landskapet er for det meste flatt, med ei svak helning på 0,04° mot øst.

Området er nesten kun beboelig i øst og vest for Rio Paraguay. Det er en god kilde for tømmer og garvesyre, som utvinnes fra quebrachotrærne. Palo santo-tømmer fra sentral-Chaco er kilden til guaiacolje, som er et duftstoff brukt i såper. Paraguay dyrker også mateplanter i de lavtliggende delene av Gram Chaco.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gran Chaco har vært et omstridt område siden 1810. Området var tiltenkt Bolivia, men Paraguay presset de innfødte til å bosette seg der, uten at Bolivia reagerte. Chacokrigen (19321935) mellom Bolivia og Paraguay ble utkjempet i området. Krigsårsaken var mulighet for oljeutvinning i Chaco Boreal. Siden Bolivia hadde mistet kystlinja si til Chile i salpeterkrigen (18771884), ville de ha tilgang til Rio Paraguay for å kunne transportere olje sjøveien. Paraguay hevdet det samme området. Etter krigen ble Paraguay tildelt tre fjerdedeler av Chaco Boreal, og Bolivia fikk en korridor til Rio Paraguay med havnemuligheter. Det ble aldri gjort større oljefunn i området.

Mennonitter bosatte seg i det paraguyanske Chaco fra Canada1920-tallet, og flere kom fra Sovjet1930-tallet og etter andre verdenskrig. De dannet noen av de største befolkningssentrene i Gran Chaco.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Økosystemene i Gran Chaco er unike, og var inntil nylig lite utforsket. Disse systemene blir sakte ødelagt av kvegdrift, brenning og miljøfiendtlige jordbruksbeslutninger.

Chaco-navlesvinet, som ble oppdaget på slutten av 1970-tallet, er et stort pattedyr tilhørende i Chaco. Området er også et senter for Beltedyr, med minst åtte arter i argentinsk Chaco og ti i paraguyansk Chaco.

I september 1995 ble nasjonalparken Kaa Iya del Gran opprettet i det bolivianske Chaco. Parken styres og ble stiftet alene av innfødte folkeslag, inkludert guaraniene, ayoreodeene og chiquitanoene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]