Liste over Paraguays presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over Paraguays presidenter viser alle presidenter i Paraguay siden uavhengigheten fra Spania i 1811. Presidenten er både statsoverhode og regjeringssjef.

      Partiløs       Colorado       Liberal       Februarrevolusjonær       Den patriotiske allianse for endring       Ekte radikal-liberal

President Tiltrådte Fratrådte Partitilhørighet
Presidenter av den øverste regjerende juntaen
Junta[n 1] 14. mai 1811 17. juni 1811
Fulgencio Yegros.jpg Fulgencio Yegros 19. juni 1811 12. oktober 1813
Konsuler av republikken
Dr francia.JPG José Gaspar Rodríguez de Francia
(1. gang)
12. oktober 1813 12. februar 1814
Fulgencio Yegros.jpg Fulgencio Yegros 12. februar 1814 12. juni 1814
Gaspar Francia (La Plata, the Argentine Confederation, and Paraguay).jpg José Gaspar Rodríguez de Francia
(2. gang)
12. juni 1814 3. oktober 1814
Øverste diktator
Gaspar Francia.JPG José Gaspar Rodríguez de Francia 3. oktober 1814[n 2] 20. september 1840
Presidenter av den provisoriske junta
Coat of arms of Paraguay.svg Manuel Antonio Ortiz 20. september 1840[n 3] 22. januar 1841
Coat of arms of Paraguay.svg Juan José Medina 22. januar 1841 9. februar 1841
Coat of arms of Paraguay.svg Mariano Roque Alonzo 9. februar 1841 14. mars 1841
Konsuler av republikken
Carlos Antonio López og Mariano Roque Alonzo[n 4] 14. mars 1841 13. mars 1844
Presidenter av republikken
Carlos Antonio López.jpg Carlos Antonio López 14. mars 1844 10. september 1862
Solano Lopez 1867.png Francisco Solano López 10. september 1862[n 5] 15. august 1869
Coat of arms of Paraguay.svg Cirilo Antonio Rivarola
(1. gang)
15. august 1869 31. august 1870
Coat of arms of Paraguay.svg Facundo Machaín
(Fungerende president)
31. august 1870 1. september 1870
Coat of arms of Paraguay.svg Cirilo Antonio Rivarola
(2. gang)
1. september 1870[n 6] 18. desember 1871
Coat of arms of Paraguay.svg Salvador Jovellanos
(Fungerende president)
18. desember 1871 25. november 1874
Juan Bautista Gill Picture.jpg Juan Bautista Gill 25. november 1874 12. april 1877
Coat of arms of Paraguay.svg Higinio Uriarte
(Fungerende president)
12. april 1877 25. november 1878
Coat of arms of Paraguay.svg Cándido Bareiro 25. november 1878 4. september 1880
Coat of arms of Paraguay.svg Bernardino Caballero 4. september 1880[n 7] 25. november 1886 Coloradopartiet
Patricio escobarpy.jpg Patricio Escobar 25. november 1886 25. november 1890 Coloradopartiet
Juan Gualberto González.jpg Juan Gualberto González 25. november 1890 9. juni 1894 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Marcos Morínigo
(Fungerende president)
9. juni 1894 25. november 1894 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Juan Bautista Egusquiza 25. november 1894 25. november 1898 Coloradopartiet
Emiliace.jpg Emilio Aceval 25. november 1898 9. januar 1902 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Andrés Héctor Carvallo
(Fungerende president)
9. januar 1902 25. november 1902 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Juan Antonio Escurra 25. november 1902 19. desember 1904 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Juan Bautista Gaona
(Fungerende president)
19. desember 1904 9. desember 1905 Det liberale parti
CECILIO BAEZ.jpg Cecilio Báez
(Fungerende president)
9. desember 1905 25. november 1906 Det liberale parti
General BenignoFerreira7.jpg Benigno Ferreira 25. november 1906 4. juli 1908 Det liberale parti
Emiliano González Navero, presidente de la República del Paraguay.JPG Emiliano González Navero
(Fungerende president, 1. gang)
4. juli 1908 25. november 1910 Det liberale parti
Coat of arms of Paraguay.svg Manuel Gondra
(1. gang)
25. november 1910 17. januar 1911 Det liberale parti
Coat of arms of Paraguay.svg Albino Jara
(Fungerende president)
17. januar 1911 5. juli 1911 Det liberale parti
Liberatorojas.jpg Liberato Marcial Rojas
(Fungerende president)
5. juli 1911 28. februar 1912 Det liberale parti
Coat of arms of Paraguay.svg Pedro Peña
(Fungerende president)
28. februar 1912 22. mars 1912 Coloradopartiet
Emiliano González Navero, presidente de la República del Paraguay.JPG Emiliano González Navero
(Fungerende president, 2. gang)
22. mars 1912 15. august 1912 Det liberale parti
Schaerer 5496663999 e31a295834 o.jpg Eduardo Schaerer 15. august 1912 15. august 1916 Det liberale parti
Manuel Franco.jpg Manuel Franco 15. august 1916 5. juni 1919 Det liberale parti
Coat of arms of Paraguay.svg José Pedro Montero
(Fungerende president)
5. juni 1919 15. august 1920 Det liberale parti
Coat of arms of Paraguay.svg Manuel Gondra
(2. gang)
15. august 1920 7. november 1921 Det liberale parti
EUSEBIO AYALA.jpg Eusebio Ayala
(Fungerende president, 1. gang)
7. november 1921 12. april 1923 Det liberale parti
Eligio ayala.jpg Eligio Ayala
(Fungerende president, 1. gang)
12. april 1923 17. mars 1924 Det liberale parti
LUIS RIART.jpg Luis Alberto Riart
(Fungerende president)
17. mars 1924 15. august 1924 Det liberale parti
Eligio ayala.jpg Eligio Ayala
(2. gang)
15. august 1924 15. august 1928 Det liberale parti
1904 jose patricio guggiari.jpg José Guggiari 15. august 1928 15. august 1932 Det liberale parti
EUSEBIO AYALA.jpg Eusebio Ayala
(2. gang)
15. august 1932 17. februar 1936 Det liberale parti
Coat of arms of Paraguay.svg Rafael Franco
(Fungerende president)
20. februar 1936 15. august 1937 Det februarrevolusjonære parti
Coat of arms of Paraguay.svg Félix Paiva 16. august 1937[n 8] 15. august 1939 Det liberale parti
Coat of arms of Paraguay.svg José Estigarribia 15. august 1939 7. september 1940 Det liberale parti
Coat of arms of Paraguay.svg Higinio Moríñigo 7. september 1940 3. juni 1948
Coat of arms of Paraguay.svg Juan Manuel Frutos
(Fungerende president)
3. juni 1948 15. august 1948 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Juan González 15. august 1948 30. januar 1949 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Raimundo Rolón
(Fungerende president)
30. januar 1949 26. februar 1949 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Felipe Molas 27. februar 1949 11. september 1949 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Federico Chávez 11. september 1949[n 9] 5. mai 1954 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Tomás Romero
(Fungerende president)
5. mai 1954 15. august 1954 Coloradopartiet
Alfredo Stroessner2.jpg Alfredo Stroessner 15. august 1954 3. februar 1989 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Andrés Rodríguez 3. februar 1989[n 10] 15. august 1993 Coloradopartiet
Wasmosy 1990 (cropped).jpg Juan Carlos Wasmosy 15. august 1993 15. august 1998 Coloradopartiet
Coat of arms of Paraguay.svg Raúl Cubas 15. august 1998 28. mars 1999 Coloradopartiet
Gonzalez Macchi 2003.jpg Luis González 28. mars 1999 15. august 2003 Coloradopartiet
Paraguay.NicanorDuarte.02.jpg Nicanor Duarte 15. august 2003 15. august 2008 Coloradopartiet
Fernando Lugo Mendez Py (Copyred).jpg Fernando Lugo 15. august 2008 22. juni 2012 Den patriotiske allianse for endring
Federico Franco.jpg Federico Franco 22. juni 2012 15. august 2013 Det ekte radikal-liberale parti
Horacio Cartes con banda.jpg Horacio Cartes 15. august 2013 15. august 2018 Det ekte radikal-liberale parti
Mario Abdo Benítez (2018-06-14, cropped).jpg Mario Abdo Benítez 15. august 2018 Sittende Coloradopartiet

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bestod av de følgende lederne: Vicente Ignacio Iturbe Domínguez; Juan Valeriano de Zevallos; Fulgencio Yegros; Pedro Juan Caballero og José Gaspar Rodríguez de Francia
  2. ^ Fra 6. juni 1816 ble Francia titulert som «den evig øverste diktator».
  3. ^ Ortiz ble formelt innsatt den 25. september 1840.
  4. ^ López og Alonzo styrte i fellesskap, men ble noen ganger titulert som «førstekonsul» og «andrekonsul».
  5. ^ Fungerende president frem til 16. oktober 1862, og fortsatte i praksis å styre etter avsettelsen og frem til sin død 1. mars 1870.
  6. ^ Rivarola var fungerende president frem til 25. november 1870.
  7. ^ Caballero var fungerende president frem til 25. november 1882.
  8. ^ Paiva var fungerende president frem til 12. oktober 1938.
  9. ^ Chávez var fungerende president frem til 15. august 1953.
  10. ^ Rodríguez var fungerende president frem til 15. mai 1989.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]