Hopp til innhold

Samhold må til

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samhold må til
Generell informasjon
SjangerArbeiderfilm
Drama
Utgivelsesår1935
Prod.landNorges flagg Norge
Lengde43 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiOlav Dalgard
ManusforfatterAlfred Maurstad
Olav Dalgard
Einar Gerhardsen
Per Lie
Haakon Lie
SjeffotografReidar Lund
Foran kamera
MedvirkendeAlfred Maurstad
Edvard Drabløs
Egil Eide
Tordis Maurstad
Annen informasjon
FilmformatSort-hvitt
Prod.selskapNorsk Lydfilm A/S
(på oppdrag av AOF)
Premiere27. september 1935
(Norge)
Eksterne lenker

Samhold må til er såkalt arbeiderfilm fra 1935. Den ble regissert av Olav Dalgard, som også hadde skrevet manuset sammen med Einar Gerhardsen, Haakon Lie og Per Lie. Blant hovedrolleinnehaverne var Alfred Maurstad, Edvard Drabløs og Egil Eide.

En ung mann slenger fagforeningsboka i bordet og forteller at han kan takke den for at han er arbeidsløs. Svigerfaren Øyvin Dalen legger fram sine fagforeningsbøker på bordet og forteller om den unge husmannsgutten Øyvin som reiser hjemmefra for å søke arbeid. Han får arbeid i ei smie på et anlegg hvor han blir kjent med smeden Svart-Pelle. Hos ham får den Øyvin høre om den organiserte bevegelsen for første gang. Svart-Pelle abonnerer på avisa Social-Demokraten. Pelle får sparken som én av bråkmakerne og drar på loffen sammen med Øyvin.

Øyvin møter Lisa og hun blir med ham til Oslo hvor Svart-Pelle og Øyvin får arbeid på et mekanisk verksted. Når direktøren vil nekte verkstedsarbeiderne kaffepause, oppstår en spontan streik som etter hvert også kommer til å rette seg mot andre forhold. Arbeiderne lider nederlag, ettersom de fremdeles er for dårlig organiserte. Dette får Øyvin til å kaste seg inn i arbeidet med å organisere arbeiderne i en sterk fagforening. To år etterpå blir det streik igjen, men nå er arbeiderne organiserte og godt forberedt. Streikekassen hjelper dem å holde ut til direksjonen må gi seg.

Øyvin går for fullt inn for organisasjonssamarbeidet, agiterer på ulike arbeidsplasser for organisering og er med på å stifte mange nye fagforeninger. Gamle Øyvin avslutter sin historie med en formaning til den unge mannen om ikke å oppleve en undertrykt arbeiderklasse mer.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata