Antibes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Antibes
Antibes - Promenade Amiral de Grasse.jpg

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionProvence-Alpes-Côte d'Azur
DepartementAlpes-Maritimes
StatusKommune
Postnummer06160
Areal26,48 km²[1]
Befolkning73 438[2] (2019)
Bef.tetthet2 773,34 innb./km²
Høyde o.h.0 meter
Nettsidewww.antibes-juanlespins.com

Antibes
43°34′48″N 7°07′23″Ø

Antibes er en by og kommune i det sørøstre Frankrike, på Côte d'Azur. Byen ligger mellom Cannes og Nice. Antibes var opprinnelig en akhaisk gresk koloni ved navn Antipolis og kan strekke sine historiske aner 2600 år tilbake.

Innbyggertallet i dag er omkring 75 000 (2005).

Antibes var tidligere sterkt befestet, men anleggene ble i hovedsak revet på 1860-tallet. I dag er det Fort Carré, bygd av Vauban og fortifikasjonene langs havnen som minner om byens betydning i tidligere tider.

Antibes har en av de største lystbåthavnene på Côte d’Azur. Den nye havnen ble anlagt på 1960-tallet der det tidligere hadde vært en romersk havn.

Byen var tidligere en betydelig fiskehavn, men i dag drives bare et mindre fiske for lokalt forbruk. Parfymeindustrien i byen var også viktigere tidligere. Denne var basert på blomsterproduksjonen, blant annet av lavendel, i omegn. I dag finner man kommersiell parfyme- og kosmetikkproduksjon i Grasse.

Forvaltning[rediger | rediger kilde]

Kommunen Antibes er en del av departementet Alpes-Maritimes. Den omfatter også Antibes propre, Juan-les-Pins og Golfe-Juan i tillegg til de sydligste delene av Sophia Antipolis.

Turisme/kultur[rediger | rediger kilde]

Place Nationale.

Antibes tiltrekker seg turister på grunn av historien, klimaet, kunstsamlingene, strendene og lystbåthavnen.

I Château Grimaldi har byen et galleri med en unik samling av Pablo Picassos verker, skapt i den perioden han bodde i byen. Her finnes tegninger, trykk, malerier og flere keramikkarbeider – mer enn 300 arbeider alt i alt donert av kunstneren. Samlingen er også supplert med gaver og er nok byens største attraksjon.

Både Victor Hugo og Graham Greene har bodd i Antibes, Greene i de 25 siste årene av sitt liv (1966–1991). F. Scott Fitzgeralds roman ”Tender is the Night” har hotellet Eden Roc på Cap d’Antibes som ramme.

Juan-les-Pins som er en egen by, men del av kommunen Antibes, arrangerer hvert år i juli en jazzfestival med verdenskjente utøvere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]