Sørlige egeiske øyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sørlige egeiske øyer
Νότιο Αιγαίο

Flagg

Kart over Sørlige egeiske øyer

Land Hellas Hellas
Status Periferi
Hovedstad Ermoupoli
Areal 5 286 km² (10 av 13)
Befolkning 302 686 (10 av 13) (2001ref)
Bef.tetthet 57,3 innb./km²
Prefekturer Kykladene
Dodekanesene

Sørlige egeiske øyer (eller Sør-Egeerhavet, gresk: Νότιο Αιγαίο, Nótio Egéo) er en av tretten periferier i Hellas og utgjør den sørlige delen av Egeerhavet. Den består av øygruppene Dodekanesene og Kykladene. Hovedstaden er ErmoupoliSyros, mens enkelte administrative oppgaver blir utført fra Rhodos byRhodos, som er det økonomiske og sosiale senteret, samt turistsenter, i periferien.

Sørvest for periferien ligger Kreta, mens Tyrkia ligger i øst. Det greske fastlandet ligger i nordvest og i nord ligger Nord-Egeerhavet.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Den sørlige egeiske regionen ble etablert i den administrative reformen i 1987. Med Kallikratis-planen i 2010 ble regionen politisk makt og autoritet omdefinert og utvidet. Sammen med nordlige egeiske øyer, ble tilsynet til den desentraliserte administrasjon for Egeerhavet basert i Pireus mens hovedstaden for regionen er plassert i Ermoupoli på øya Syros.

Fram til Kallikratis-reformen besto regionen av to prefekturer: Kykladene med hovedstad i Ermoupoli og Dodekanesene med hovedstad i Rhodos (by). Siden 1. januar 2011 er den delt inn i 13 regionale enheter, opprettet rundt de største øyene:[1]

Siden 1. januar 2011 har regionens guvernør vært Ioannis Machairidis. Han ble valgt i det gresk lokalvalget i november 2010 for partiet Den panhellenske sosialistiske bevegelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]