Addington (Croydon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Addington
Addington
Vesttårnet til sognekirken St Mary's i Addington
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Croydon
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Ytre London
Postkode:CRO

Addington
51°21′30″N 0°1′50″W

Addington er et område i distriktet Croydon i sørlige London. I praksis er stedet en landsby, som har beholdt mye av sitt historiske særpreg i stedet for å bli et typisk forstadsområde. Det er lokalisert 18 km sør for Charing Cross og ligger innenfor det tradisjonelle grevskapet Surrey.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet er angelsaksiske og har betydningen Eadas ton, og hvor første ledd Eada eller Æda er et mannsnavn og ton er en gård.[1] I Domesday Book (1086) nevnes to herregårder, med Godric og Osward som eiere.[2] I gamle dager var navnet Edintona, og deretter Eddintone.[3] Landsbyen lå innenfor den angelsaksiske administrative inndelingen Wallington hundred (herred).

Kirken St. Mary the Blessed Virgin er fra 1080, og var opprinnelig sognekirke for et større område som inkluderte Shirley. Skipet og vinduene er fra 1000-tallet, mens tårnet først fikk sin nåværende form i 1876. Krypten er stengt; blant gravene i den finner man en Lord Mayor of London, den lokale Leigh-slekten og fem erkebiskoper av Canterbury; seks av erkebiskopene hadde en residens like ved, Addington Palace. Det er et minnesmerke for dem på kirkegården (se bilde).

Addington Palace dominerer landsbyen. Herregården til Leigh-slekten lå tidligere bak kirken. Pamela, grevinne Mountbatten er en etterkommer av denne slekten. Det er en ganske enkel herregård som ble bygget i 1780 med en landskapsplanlegging av Capability Brown. Det var hjemmet til en erkebiskop av Canterbury på 1800-tallet. I løpet av det påfølgende århundret var det i rekkefølge en hjemmet til en diamantforhandler, et Røde Kors-sykehus, et hotell og musikkskole, og er nå et sted som leies ut for ulike anledninger, hovedsakelig brylluper.[4]

En lokal historie forteller at Henrik VIII beilet til Anne Boleyn på en kongelig jaktstue i nærheten. Jaktstuen skal ha tilhørt familien som eide Wickham Court. Denne historien er ikke sann, men fortelles ofte.

Et palladiansk gods ble reist i Addington rundt midten av 1700-tallet av Barlow Trecothick fra Boston. Etter å ha vendt tilbake fra Amerika ble han parlamentsmedlem og Lord Mayor of London. Etter hans død fortsatte nevøen James Ivers, senere Trecothick, arbeide. Hageanlegget ble anlagt av Capability Brown. Da Croydon Palace etter hvert kom i for dårlig stand kjøpte erkebispedømmet Canterbury det som en landlig residens for erkebiskopen. Den siste av dem som brukte det var Edward White Benson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Last name: Addington», SurnameDB
  2. ^ Lysons, Daniel (1792): The Environs of London, bind 1, County of Surrey. London. s. 1–10.
  3. ^ «Addington» Arkivert 25. februar 2015 hos Wayback Machine., Domesday Map Online
  4. ^ «Addington, Croydon», Hidden London